Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Данъкоплатците в Соф...
Данъкоплатците в София са платили солено и за ремонт в Северния парк

Данъкоплатците в София са платили солено и за ремонт в Северния паркГреди за дресировка на кучета по 3000 лв. и маси за шах по 2348 лв. е платила общината, разкри "Спаси София"

Пореден случай в Столичната община за ремонт и купуване на съоръжения на съмнително високи цени бе огласен вчера. Кметът на район „Надежда“ Димитър Димов и представители на общината са одобрили плащания на уреди в ремонтирания Северен парк на цени, които са в пъти по-високи от стойността на същите изделия на дребно, съобщи гражданското обединение „Спаси София“. Неговият представител Борис Бонев е независим кандидат за кмет на столицата. От неправителствената организация са потърсили оферти от същите фирми, с които общината е сключила договор, и получили близо 2 до 3 пъти по-ниски оферти. 

Един от примерите е с ограда, поставена на площадка в Северния парк до входа откъм жк „Свобода“. За нея са платени 11 000 лв., докато за същата ограда на „Спаси София“ е била поискана цена от 4000 лв., съобщи Бонев. Общината е платила 4158 лв. за детска люлка, която обичайно струва 2033 лв. Най-шокиращи обаче били разликите при покупката на маси за шах. Вместо пазарна цена от 977 лв. "общинската" маса струва 2348 лв. „Ако от едни люлки и пейки някой успява да "усвои" толкова, колко ли милиони от нашите пари изтичат при наистина големите ремонти? Редовно получаваме циничното оправдание, че няма пари за една или друга дейност, за решаването на един или друг градски проблем. Как да има, като се крадат?“, питат от „Спаси София“. 

През 2017 г. кметът на „Надежда“ Димов и представители на Столичната община сключват няколко договора за ремонт и реконструкция на Северния парк. Един от тях е с фирма, която трябва да изгради две детски площадки, фитнес площадка, зона за разходка на кучета и зона за активен отдих, съобщават от "Спаси София". Стойността на контракта е 338 000 лв. С част от парите в зоната за разходка на кучета са монтирани 9 различни уреда срещу близо 11 000 лв. Сред тях има тунел на стойност 1638 лева, обръчи за 881 лева и препятствия за около 700 лева. Най-озадачаващият елемент във въпросната зона е комплект греди за обучение на кучета. Според обществената поръчка те подпомагат пазенето на равновесие, експериментирането, скачането и координацията на домашните любимци. В действителност въпросният уред представлява две метални тръби, забити в пръстта, които са частично облицовани с шперплат, посочиха от "Спаси София". За това съоръжение данъкоплатците в София са платили 3025 лв., допълват от сдружението.   

Според "Спаси София" ръководството на Столичната община е било наясно с условията, при които ще се изпълнят договорите, тъй като при подготвянето на обществената поръчка самата тя е посочила прогнозна стойност от 348 000 лева. "Спечелилият от двамата участници е дал оферта с едва 3% по-малко от цената, заложена от администрацията. Това показва, че самото ръководство на общината е посочило цени, надвишаващи 2-3-4 пъти пазарните", коментираха от "Спаси София". Изчисленията на сдружението са, че чрез всеки елемент в коментираната поръчка "се източват не по-малко от 50-60% от публичните средства". 

Кметът Фандъкова коментира, че процедурата за реконструкцията на Северния парк е правена от кмета на района. "Кметът на района извършва този ремонт, контролира обекта. Разбира се, ако има някакви твърдения, те трябва да се проверят. Да не забравяме, че "Спаси София" са в политическа кампания. Но въпреки това всеки сигнал, откъдето и да дойде, всеки сигнал аз го проверявам", заяви тя. Кметът на "Надежда" Димитър Димов коментира пред БНР, че са спазени всички процедури и че нямало завишаване на цените. Той каза още, че е готов да предостави цялата информация за ремонта на Фандъкова и да съдейства на проверката.     

Цените в центъра   В края на април вестник "Сега" съобщи, че данъкоплатците в София са финансирали и изключително разточителния ремонт на централните части на града - т.нар. Зона 2, включваща улица "Граф Игнатиев", площадите "Славейков" и "Гарибалди" и др., както и Зона 4 - пространството около храма "Александър Невски", градинките "Кристал" и "Св. Климент Охридски" и др. Едно кошче за боклук там струва 1000 лв., монолитна градска пейка от гранит, каквито още не са поставени никъде и вече не е ясно дали изобщо ще се доставят за Зона 4, е с цена 10 000 лв., а друг тип пейки от лят камък, каквито вече могат да се видят на "Гарибалди" и "Славейков", са с цена от 8922 лв. без ДДС. Обикновен ламаринен знак пък струва около 400 лв.

 

Източник:  https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

„Скъпа“ г-жо Фандъкова...! >> Кметът на Надежда поръчал люлки и маси за Северен парк на тройни цени

 пита за ремонта на Западен парк: Защо не се работи?

: Продължава безмисленото усвояване на пари

: Мърлявщината и безхаберието станаха ежедневие


110699