Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / ДБ отговори на Борис...
ДБ отговори на Борисов и Плевнелиев: Членовете на БКП са в ГЕРБ

ДБ отговори на Борисов и Плевнелиев: Членовете на БКП са в ГЕРБ"Демократична България" определи като "примитивен политически цинизъм" обвиненията за свързаност между обединението и БКП, които бяха отправени от премиера Бойко Борисов и други представители на управляващата партия. От извънпарламентарната опозиция подчертават, че всъщност бившите членове на комунистическата партия са именно в ръководството на ГЕРБ.

Преди ден на Национална среща на управляващата партия трябваше да бъдат обсъдени резултатите от отминалите местни избори, но Борисов и президентът Росен Плевнелиев решиха вместо това да атакуват извънпарламентарната опозиция. Според тях тя се била "съешила" със социалистите, защото част от симпатизантите ѝ гласували на балотажа за бившия депутат от БСП Мая Манолова, а не за издигнатата от ГЕРБ и спечелила нов мандат Йорданка Фандъкова. Затова, според ГЕРБ, ДБ не трябвало повече да бъде наричана "градска десница".

Плевнелиев дори обяви, че обединението трябвало да си избере за лидер Манолова.

"Инсинуациите за свързаност на политици от Демократична България с бившата комунистическа номенклатура, дошли от представители на партия, която за пореден път включи в своите кандидатски листи значителен брой агенти и доносници на комунистическата Държавна сигурност и която има във висшия си ръководен орган членове на бившата БКП, като самия Борисов, Нунев, Стоянова и дори новоизбраният кмет на София, са обикновен и примитивен политически цинизъм. Поради това ги отминаваме с погнусата и пренебрежението, които единствено заслужават", отговарят от "Демократична България".

Оттам посочват, че приемат с недоумение думите на Плевнелиев, че са "деца на бивши комунисти”. Подчертават, че това обвинение идва от човек, чийто баща е бил секретар на ОК на БКП в Благоевград, а самият Плевнелиев е бил щатен комсомолски секретар.

 

По време на срещата на ГЕРБ бяха направени и неверни внушения, че лидерите на ДБ са призовали на балотажа да се гласува за Манолова, което не отговаря на истината.

"Демократична България заяви ясно на пресконференция след първия тур позицията си да не подкрепи на балотажа за избор на кмет на община София никой от достигналите до балотажа кандидати поради това, че те не предлагат онези необходими промени в управлението на общината, от които и тя, и гражданите на София се нуждаят", подчертават и от обединението.

Извънпарламентарната формация подчертава, че не гледа на своите избиратели и привърженици като на хора, на които някой може да нареди как и за кого да гласуват.

"Техният избор е тяхно суверенно право. Тяхно суверенно право, гарантирано от Конституцията, е и запазването на тайната на вота им. Изказванията на политици от ГЕРБ, в които се твърди, че те са гласували по определен начин, е или груба клевета, ако не се базира на обективни факти, или престъпление, ако тази партия действително разполага с обективни данни за това, как са гласували гражданите на София на балотажа на 3 ноември", пише още в позицията им.

От обединението смятат, че прокуратурата би трябвало да разследва твърденията на Борисов за гласуването на балотажа. "Да установи има ли данни за извършено престъпление от страна на политици от управляващата партия, или се касае единствено за клеветническа кампания, насочена срещу Демократична България и нашите привърженици и избиратели", добавят те. 

 

Източник: www.mediapool.bg


116437