Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Де е България?
...
Де е България? <br> (не по Иван Вазов)

Де е България?
(не по Иван Вазов)Инж. Миладина Беланова – гр. Хасково, пенсионер

(Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие)

Де е България? Де е днес, през април 2018 г. Къде е?

Къде са: Българската наука! Българската култура! Има ли ги? Някога определено ги имаше. Имаше и една огромна организация – БАН, част от която бяха множество научни институти, творящи наука на европейско, на световно ниво. По целия свят се познаваха произведенията на леката и тежката промишленост и предхождащите ги научни разработки. Навсякъде „българско” беше етикет за качествено, вследствие на развита наука, която стоеше зад това производство. И какво от това? Помните ли, когато премиерът Бойко Борисов презрително нарече учените от БАН „феодални старчета“ и продължи да разрушава авторитета на тази трудно градена институция.

Имаше ли нещо през годините, което да не работеше, да не се развиваше? Като се тръгне от космонавтиката и се стигне до чушките, консервите, краставиците, доматите и черешите. Произвеждахме и компютри, микробиологията ни бе световно призната. За медицината да не говорим! А за културата…!

Имаше ли край на света, където да не бяха чували за българското хорово изкуство?

Имаше ли кътче по света, където да не познаваха българските гласове и съкровища? Да не познаваха постиженията на нашата археология и история, преоткрили отдавна забравените открития на траките? Да не познаваха нашите математици и инженери, отворили нови страници във физиката и химията.

Още гледаме актуалните и днес комедийни и исторически филми с любимите ни актьори. Още по празници и днес пускат онези мащабни кинопродукции, припомнящи ни кои сме и от които настръхваме, а те ни карат да се гордеем, че сме българи.

Къде остана всички това? Изчезна изглежда яко дим. Защо?

Дори не се и опитвам да обяснявам на дъщеря си и внуците, че някога сме били от първите в много технологии и разработки - няма да го повярват! И как да го повярват? Хората вече се чудят дали е било сън или реалност, защото от 30 години ни промиват мозъците, че всичко е било лошо! Много лошо.

А и как да повярваш, че сме били първи, че сме имали наука, изкуство, култура, като сега всички, които сме преживели чистилището на Прехода – учени, артисти, инженери, учители..., едва преживяват, а някои от нас и се карат пред кофите за боклук за поредния „транш“ преди да минат колите на Чистотата.

Това остана от българската наука и култура - едно голямо нищо!

Дотам ни докараха за 30 години нашите нови "водачи" на  Прехода, дотук ни докараха за 30 години! До просешката тояга! До пълната забрава, на това кои сме били, какви сме били, какво сме имали, на какво сме били способни. Така лесно вече се водим като стадо до урните, а вечер пред телевизорите да гледаме поредното шоу до пълно изкукуригване и оскотяване. Понякога си мисля, какво всъщност ни отнеха тези 30 години Преход. И си давам сметка, че ни отнеха всичко. Младост, надежди, щастие, перспективи и най-вече илюзии…Сега сме стари, бедни и празни. Без надежда, без щастие. Без светлинка...

Мисля си и какво са отнели на онези от нас, които не издържаха и заминаха навън да слугуват. Май те са още по–пострадали от нас, тези които останахме. На тях им отнеха абсолютно всичко!

И какво остана от България? Армия – нямаме, а ни наричаха „прусаците на Балканите” и нашето победно "На нож!" още кънти в ушите на внуците, на тези, които се бяха осмелили да застанат срещу дедите ни. Спорта го забравихме в далечната 1994 г. и оттогава почти всичко е само скандали и разправии.

Май останаха само 111-те хил. кв.км територия… Но и тя е вече под въпрос.

Първо защото е разграден двор и второ - защото няма кой да оспори „душевните граници” на никой от съседите ни, ако тази територия е част от тях…

След всички тези мрачни мисли, няма как да не си задам и въпроса „Откъде се пръкнаха тези политици, които за 30 години успяха да смажат едно гордо племе, които 500 години робство не успяха да заличат?”. На подобен физически и духовен геноцид България не е подлагана за всичките си 1300 години история!

Накъде отиваме? Има ли някой, който да светне лампите на този омагьосан и изпаднал в транс народ?

Дано да има и дано да е скоро, защото както е тръгнало, скоро може и нас да ни няма!

 

Вижте и други коментари на „ДНЕС“ по темата:

В България още има "наука" и българи напук на управниците

Проблемите на образованието не са черно-бели, уважаеми господа от МОН

Защо политици и държава искат да сме неграмотни избиратели?

ВишУтУ образование като Националната лотария

Върви, народе възродени!

Време е да решим като гастарбайтерите на Европа ли ще се развиваме или като респектираща с интелект и култура нация

Кой смачка българския пенсионер? Какво се случи с нашите родители? 

Живият пламък на догарящата свещ и... българския народ!

България - улицата с червените фенери Два паралелни свята