Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Децата-убийци съсипа...
Децата-убийци съсипаха куп човешки съдби

Децата-убийци съсипаха куп човешки съдбиСред най-нашумелите престъпления, извършени от деца са тези, свързани с отнемането на човешки живот. 

Фрапираща е жестокостта, с която непълнолетните извършват убийства. През 2004-а в Перник Кристиян разчленява и обезглавява 17-годишния си съученик Кристин. Същата година в Пловдив 14-годишните Мария и Антония удушават съученичката си Маргарита. Убийството е подготвяно близо три месеца. През 2017-а в Бургас 16-годишният Иван намушква с кухненски нож 11-годишната Никол в асансьор. В началото на януари в Галиче 17-годишният Аксел закла и изнасили 18-годишната Андреа. Зад гърба си Аксел има и други тежки престъпления. През 2019-а в Сотиря 21-годишният Мартин, извършвал редица престъпления като непълнолетен, изнасили и уби по особено мъчителен начин 7-годишната Кристин. 

Всичките извършили убийствата и престъпленията преди да навършат пълнолетие получават присъди в рамките между 6 и 12 години. В повечето случаи излизат преждевременно, без гаранция, че няма да посегнат отново. А близките на жертвите искат възмездие, предаде Нова тв.

Законодателят обмисля да отмени намаляването на присъдите на непълнолетните престъпници. Темата се появи на дневен ред след убийството на Андреа в Галиче.

От ГЕРБ вече започнаха консултации с експертите за поправки в Наказателния кодекс, с които вече да не е гарантирано намаляването на наказанията на непълнолетните убийци. Как едно по-леко престъпление в последствие води до по-тежко, а леките присъди се превръщат в параван за извършването на нови противозаконни дейности.

Това са деца като всички други, докато не отнемат живот. Тогава стават деца-престъпници, съсипали куп човешки съдби - на близките на жертвата, собствената си и на своите близки. После се превръщат в цифра от статистиката. А според данните на НСИ в последните години регистрираните за убийство непълнолетни са петима. Има и такива със изнасилвания и блудства зад гърба си.

След среща при премиера законодателите излязоха с предложение - непълнолетните, извършили побоища, убийства, тежки телесни повреди, блудства, изнасилвания да носят отговорност като възрастни. Специалистите са на мнение, че когато хулиганското поведение при подрастващите не се наказва навреме, у тях остава чувството за безнаказаност.

 

 

Източник:https://www.24chasa.bg/


120695