Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Делото за забранените ваксини влезе в спецсъда! Москов с три обвинения! Общо петима обвиняеми! Ето кои!

Делото за забранените ваксини влезе в спецсъда! Москов с три обвинения! Общо петима обвиняеми! Ето кои!Токущо делото за забранените ваксини в България влезе с Специализирания съд, научи АФЕРА. СГП в лицето на прокурор Емил Петров, е повдигнала обвинения на петима обвиняеми. Бившият здравен министър Петър Москов е с повдигнати 3 обвинения, бившият заместник министър на зздравеопазването Адам Персенски е с 3 повдигнати обвинения, бившият управител на държавната фирма Булбио Любомир Димитров е с повдигнати 3 обвинения, бившият шеф на производството в „Булбио“ Росен Алексиев е с повдигнати 2 обвинения, както и бившият началник отдел „Контрол на качеството“ в „Булбио“ Юлияна Ценкова – с 4 повдигнати обвинения.

Делото е едно от най-скандалните. Разследването по него започна от редица журналистически разследвания на Валя Ахчиева в „Открито“ по БНТ, свързани с ваксината „Пентаксим“, износа за БЦЖ ваксините, разследване, което бе свалено от БНТ, но след обществения натиск телевизията се принуди да го излъчи, разследването за голите ампули тедатиф, които се поризвеждат в нерегламентираната база на „Булбио“ в „Люлин“ в столицата.

Делото е в 190 тома, обвинителния акт е от 130 страници, разпитани са стотици свидетели, не само от България.

Припомняме, че ДАНС се опита да потули скандала, като извади доклад, с който потвърди фактите от разследванията на журналисти, но даде становище да не се образува досъдебно производство.

Властта в лицето на Бойко Борисов и Петър Москов по всякакъв начин се опитваше на осуети и торпилира разследването, но се намери един прокурор в СГП от звено „Антикорупция“ – Емил Петров на който очевидно не му пукаше от властта и докара докрай разследването, като приключи с петима обвиняеми.

Скандала избухна през ноември 2015 година, а властта на Борисов и Москов осуетяваше една година разследването, като на практика ефективно разследването е продължило в рамките на година и половина.

Разпитани са свидетели от Канада, Европа, както има и две съдебни поръчки изпълнени от Турция и Черна гора, като турската прокуратура е съдействала на българската прокуратура за събиране на доказателства, че властите у нас са нарушили и потъпкали закона и са внесли ваксини, които са забаранени за употреба в България, като са изложили на риск сигурността на здравето на бебетата и децата, а са изнесли ваксини ПСЖ по бартерното споразумение между Турция и България, които са с фалшиви сертификати.

 

Източник:http://afera.bg/