Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Демокрация или гласо...
Демокрация или гласове в чували! И за... идващата промяна и Слави!

Демокрация или гласове в чували! И за... идващата промяна и Слави!Позиция на Христина Богомилова - доброволка от референдума за смяна на системата - гр. Никопол

Централната избирателна комисия (ЦИК) поиска поредното отлагане на електронното гласуване, което трябваше да е факт на следващите европейски избори през пролетта на 2019 г. стана ясно тези дни. Пореден удар срещу гражданските ни права!

Една от причините за това: В България няма държавен стандарт за електронна идентификация. В законите за електронната идентификация и за българските лични документи е предвидено, че такъв документ трябва да е личната карта. Електронните карти трябваше да са факт от 1 януари 2018 г., но към момента датата е променена на 1 януари 2019 г.

Не стига всичко това, но и от ЦИК настояха да се проведе дискусия по въпроса... А дискусиите както знаем в нашата страна са преливане от пусто в празно. 

Гласовете срещу електронния вот са много... Ето защо само преди няколко дни Слави Трифонов разговаря с Неда Калчева, специалист в областта на електронните технологии, с която коментираха темата. Тя е завършила компютърни науки в университета в Минесота, САЩ. Работила е в най-големите американски телекомуникационни компании, както и в CNN.

Запитана дали е вярно, че обработването на резултатите при електронно гласуване ще става много трудно, тя отговори, че това е „неграмотно твърдение“. Според нея ще се случи точно обратното – процесът няма да бъде забавен, а ще се ускори и улесни.

Едно от "опасенията" на ЦИК е, че хората нямали необходимите умения да гласуват електронно и това ще доведе до объркване. Според Калчева това също е несъстоятелно изказване, тъй като по-голямата част от българите вече използват смартфони и интернет платформи. По думите ѝ по-големият процент от българите ще изберат да гласуват именно електронно, а за останалите ще остане вариант за гласуване с бюлетина. Тя отбеляза още, че електронното гласуване ще улесни неподвижните и незрящите хора.

Неда Калчева обори и твърдението, че електронното гласуване ще увеличи контролирания вот. Според нея това не е възможно да се случи. Тя даде за пример Естония и системата за дистанционно гласуване там. В Естония се гласува със специални ID карти, които използват PKI – инфраструктура за установяване на самоличността на гласоподавателя. Тази технология съществува от 1970 година.

Според експерта електронното гласуване не е нито скъпо, нито неефективно...

Пред фактите всички трябва да замълчим. Доказателствата за необходимостта от такъв вот са налице.

Дискусията за електронното гласуване са влачи в България години наред. През 2015 г. президентът Росен Плевнелиев инициира референдум по въпроса. Резултатите тогава бяха 73,51% - "ЗА" и 26,49% "Против". Над 1 700 000 граждани поискаха да гласуват по електронен път. Уви, общо участниците в изборите не бяха достатъчни решението на българите да се превърне в закон. За съжаление според сегашното законодателство референдумите са толкова усложнени, че е почти чудо пряката демокрация да влезе в действие.

Само година по-късно Слави Трифонов и Инициативния комитет отново организираха национално допитване. В нея обаче въпросите бяха 6 - един от които за електронния вот.

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Странно как обаче самият Плевнелиев, който до преди месеци беше радетел на тази идея, реши че трябва да саботира идеята и каузата на Слави за промяна на системата. Така той даде на Конституционния съд за разглеждане три от въпросите - на броя на депутатите, за избор на местни шерифи и за електронното гласуване. Малко повече от месец по-късно след политически натиск "независимите" български магистрати ги обявиха за противоконституционни. Така питането за електронния вот отпадна...

Поправките в Изборния кодекс предвиждаха от началото на тази година държавата да даде възможност за експериментално дистанционно електронно гласуване на три последователни избора - в това число и частични. Според закона е-вотът трябваше да бъде задължителен през 2019 г. Уви! Изглежда, че това едва ли ще стане.

Междувременно ЦИК организира частични вотове в някои населени места, но никъде не се въведе експериментално електронно гласуване, което практически означава, че Изборният кодекс вече е нарушен. Същото се случи и миналата година, когато на предсрочните парламентарни избори през март трябваше да има осигурено машинно гласуване, но то пропадна поради бездействието и саботажа както на властта, така и на опозицията. Защото точно преди изборите изведнъж се оказа, че държавата не била подготвена за тях – поне в частта им за машинния вот. Нефелни, жалки оправдания.

За какво всъщност иде реч? Очевидно е, че политическите партии в парламента се страхуват. Те бягат като дявол от тамян от свободния вот. Страхуват се от напора на гражданската енергия и свобода. Треска ги тресе и от Слави. А е много трудно при електронния вот да купуваш, да плашиш, да шантажираш, да изнудваш. Електронното гласуване е част от пряката демокрация - право, заложено в Конституцията на България. Наше гражданско право!

Чрез промяна на Изборния кодекс и въвеждане не само като експериментално, а като задължително електронното гласуване (каквато беше идеята и на Слави) би застрашило партийната номенклатура. Всички досега представени парламентарни партии лесно биха загубили „феодалните си крепости“ по места. Електронното гласуване би  отприщило и  свободния избор на стотици хиляди българи в чужбина. А това вече е и сериозна, и директна заплаха за управляващи и опозиция. Да не говорим, че тези промени биха били много по-евтини за държавата, респективно и за нас, данъкоплатците.

Отмяна на електронното гласуване и обезсмисляне на машинното се превръща в обединителна кауза за всичките  пет парламентарно представени сили. Из кулоарите на властта се говори, че управляващата коалиция ГЕРБ и т.нар. "Обединените патриоти" подготвят промени, за да се отмени въвеждането на електронен вот чрез преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс, които най-вероятно ще бъдат внесени "по-нататък във времето". Управляващите казват, че предложението "може да бъде подкрепено и от уж опозиционните БСП и ДПС, а пък "Воля" на Марешки както винаги ще гласува, така както им нареди Бойко Борисов. Подобно нещо се случи и с референдума на Слави и народа - първо се завъртяха безкрайни и безсмислени дискусии, после дойдоха празните обещания на ГЕРБ и накрая желанието на 3,5 млн. българи така и не беше прието.

Още сега депутатите от управляващата сила коментират, че не възнамеряват да правят кой знае колко големи промени в изборния закон, а "семпло и обрано" ще отменят електронното гласуване, докато машинното ще остане, но силно преформатирано. Преведено на достъпен народен език това значи: "Граждани, гледайте си работата. Независимо какво сте поискали, ние ще си направим каквото си знаем. Както си го правим винаги и отдавна! Точка."

През последните няколко години около референдума и дебатите за ел.вота  се нагледахме на празни приказки, обещания, оправдания и лъжи. Факт е, че българският народ иска електронен вот, иска да се изпълнят решенията от референдума, но управляващите останаха глухи, слепи и неми и потъпкаха нашите граждански свободи! Факт е, че този начин на провеждане на избори е по-демократичен, по-модерен, по-евтин.

Едва ли вече  може да очакваме някакви сериозни промени в Изборния кодекс сега, когато на прага ни чукат нови предсрочни парламентарни избори. Страхът е сковал всички онези 240 галфони в Народното събрание и техните лидери.

Те знаят, че България е готова за промяна, че Слави е готов! И българите  очакват своя нов водач-патриот Слави! С референдума той доказа, че твърдо защитава и отстоява волята на българите. И в продължение на близо вече три  години се бори самоотвержено за правата на милиони от нас.

Днес Слави продължава пътя за промяна и ще я спечели. Категорично и ясно.

Защото вече и народ и Слави сме заедно! Ние сме Слави и Слави е народът! Ние в битката си за свобода, демокрация и достоен живот сме едно!

Време е за промяна!

Време дойде да изхвърлим боклука!

Време е волята на България да бъде зачетена!

Защото ние хората на България ще ви принудим да спазвате и законите, и правилата, да се съобразявате и да  цените най-вече народа си!

****************************************************************

Електронното гласуване по света

Естония – държавата изпробва електронното гласуване за пръв път през 2005 година. Тогава гласувалите през интернет са едва 9317 човека. През 2014 г. обаче подадените по електронен път гласове са над 176 хиляди или около 31% от всички гласове. Тук е моментът да напомним, че Естония е държавата с най-добро електронно правителство и световен рекордьор за най-бърза регистрация на фирма – 18 минути и 3 секунди. Определено е една от държавите, които трябва да ни служат за пример.

Канада – в някои провинции на Канада е въведена възможността да се гласува по електронен път. Законодателството в страната обаче все още не позволява това да се случи на национално ниво. Настроенията обаче са добри и за никого няма да е изненада ако Канада въведе опцията за гласуване по Интернет в близките години.

Норвегия – критиките към електронното гласуване в Норвегия са доста популярни. През годините страната на няколко пъти е експериментирала с различни технологии, но скептицизма у гражданите се запазва. Главните им страхове са, че има опасност за изтичане на личните им данни и за анонимността на вота им. Въпреки това почитателите на електронното гласуване в страната се увеличават постоянно.

Швейцария – това е страната, в която пряката демокрация чрез референдуми е най-широко застъпена. Швейцария е и една от най-развитите държави в света. През 2000 година започва работата по проект за имплементиране на дистанционно електронно гласуване. В момента то е достъпно само за живеещите в чужбина, но се очаква да бъде въведено и за останалите граждани.

Индия – като една от най-бързо развиващите се държави, Индия е страната, в която гласуване с машини е най-масово и спестява огромни средства от разходите за бюлетини. От 2011 насам в отделни индийски провинции се провеждат и експерименти за въвеждане на дистанционно електронно гласуване. Предполага се, че до няколко години то ще стане факт и на национална основа.

 

Вижте и други материали по темата:

"За" мажоритарен, задължителен и електронен вот

Електронното гласуване – къде го има по света?

ЦИК иска отлагане на електронното гласуване

Референдумът за електронното гласуване влиза в парламента

Над 73 на сто са "за" електронното гласуване

Неда Калчева за електронното гласуване

************

ВАС реши: Референдумът на Слави Трифонов не е задължителен

Хронология на убийството на един референдум - част 1

Хронология на убийството на един референдум - част 2

Хронология на убийството на един референдум - част 3

Хронология на убийството на един референдум - част 4

Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците от 30.01.2017

Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците от 27.03.2017

Безплодни усилия за дискредитиране на Слави и промяната в България!

Време дойде да излизаме от блатото

Страната на протестите и нее***лните политици. Време е да се обединим…

Да си вземем държавата! Днес!

Има ли надежда за младите в България, или интересът на властта е да ги няма в родината?

Давай, Слави! С теб сме. И България е с теб!

 

 

 

 

 


53318