Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Демократите разпитах...
Демократите разпитаха Мнучин за Дерипаска

Демократите разпитаха Мнучин за ДерипаскаАмериканският финансов министър Стивън Мнучин каза, че администрацията на Доналд Тръмп ще запази строгия контрол върху компаниите, свързани с руския олигарх Олег Дерипаска, предадоха световните агенции.

Мнучин разговаря при закрити врата с американски конгресмени, два дни след като демократите го призоваха да обясни защо на 20 декември миналата година администрацията на Тръмп обяви, че ще вдигне санкциите върху три компании на Дерипаска - Русал, Ен+ и Евросибенерго.

Конгресът на САЩ има 30 дни, за да отмени решението на вашингтонската администрация за изменение на санкционния режим спрямо компаниите, но засега демократите поискаха удължаване на срока и изслушване на Мнучин, предаде БТА.

Министерството на финансите твърди, че Дерипаска ще остане в черния списък със санкции срещу магнати, които са приближени на Кремъл. Трите компании обаче са поели ангажимента да намалят собствеността на Дерипаска и да преустановят контрола му върху тях.

Самият Дерипаска си остава обект на санкции, неговото имущество, вкл. и компании, които той контролира, са също обект на санкции. Трите гореспоменати компании първоначално бяха собственост на Дерипаска или бяха под неговия мажоритарен контрол. Но те сега преминават през значително реструктуриране и промяна на управлението, което лишава Дерипаска от контрола и значително намалява собствеността му върху тях, разясни министърът. Ако компаниите нарушат условията, санкциите ще им бъда наложени отново, допълни той.

След тези обяснения председателката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси каза, че изслушването е било губене на време и че Мнучин не е направил нищо друго, освен да прочете само разсекретено изявление. Мнучин пак каза, че уважава Пелоси, но е потресен от нейното изказване по негов адрес.

Той припомни, че САЩ продължават с твърдата санкционна политика по отношение на Русия и че настоящата администрация е въвела повече санкции срещу Русия от предишната и ще продължи да го прави.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/novini/

 


86445