Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Демократите стартира...
Демократите стартират процедура по импийчмънт на Тръмп

Демократите стартират процедура по импийчмънт на ТръмпДемократите в САЩ започват втора процедура по импийчмънт след очаквания отказ на вицепрезидента Майк Пенс да задейства 25-тата поправка в Конституцията и да отстрани предсрочно Доналд Тръмп от длъжност. Така републиканецът и действащ държавен глава се превърна в първият президент с две процедури по импийчмънт.

Решението си Пенс обяви в писмо до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси. То идва, след като вчера официално бе гласувана резолюция, призоваваща Пенс да задейства поправката. Някои демократи сметнаха днешното гласуване за загуба на време заради почти ясния развой на събитията.


Пенс заяви, че не е готов да обяви Тръмп за негоден за държавен глава.


Все повече републиканци също призовават за импийчмънт. Две партии се обединиха и поискаха отстраняването на Тръмп от поста, след безпрецедентния щурм на Капитолия от симпатизанти на действащия още президент. Той дойде няколко дни преди в длъжност да встъпи новоизбрания Джо Байдън. Службите в САЩ са на крак заради очакваното напрежение. Според бюлетина на ФБР се готвят нападения във всички щатски столици. Става дума за въоръжени нападения на екстремисти. Посолството на България във Вашингтон призова българите да избягват местата за масово струпване на хора на 20 януари.

 

Източник: https://frognews.bg/

 

 

 


143523