Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ден 100! Огромно мно...
Ден 100! Огромно множество от хора на Великото народно въстание V. Има сблъсъци пред БНТ /снимки и видео/ (ОБЗОР)

Ден 100! Огромно множество от хора на Великото народно въстание V. Има сблъсъци пред БНТ /снимки и видео/ (ОБЗОР)Хората ясно показват, че искат оставките на Борисов и Гешев 

Хронолохията на събитията следим на живо със снимки /вижте галерията ни в края на материала/ и видео от мястото на събитието и в социалните мрежи:

Протестиращият вляво през цялото време гледаше полицая в очите и викаше срещу него "Оставка"

.

Протестиращите са пред БНТСтигна се до сблъсъци

.

 

21 часа:

Протестиращите минаха през храм.паметника "Александър Невски" и в момента се намира под прозорците на БНТ. Всички скандират "Мафия" и "Оставка". Към 21,45 започнаха сблъсъци между протестиращите и полицията пред вратата на телевизията. След около 5-10 минути блъскане, напрежението намаля.  

20:30 часа

Въпреки силния дъжд множеството от граждани в триъгълника на властта не се разотиват. От трибунат ан а протеста проф. Велислав Минеков покани хората да се отидат заедно до "Александър Невски" като минат покрай старата сграда на Народното събрание. На площада прозвуча химна на България. Организаторите обявиха, че утре на площада с протестиращите ще бъде и евродепутата Клеър Дейли. 

.

.

20:20 часа 

Арман Бабикян от "Отровното трио" обяви, че днес е поканен в предаването "Панорама" по БНТ. Днес пред сградата на националната телевизия отново се събраха протестиращи и направиха алтернативно на известното предаване издание.

Организаторите от ГД "Боец" бяха поканили алтернативни на традиционните говорители в БНТ, които коментираха протестите, корупцията в страната и върховенството на закона.

20:00

Инициатива "Правосъдие за всеки" също взе участие във въстанието.

"Не искаме силните да ни налагат правила, а паразитети да ни крадът.
Господа, спрете да се правите на прости. Ние искаме правила, които да се спазват отвсички."

. 

19:40

На трибуната са студентите, които вчера организирано заявиха подкрепа за протеста. Те заявиха, че са площада от ден 1-ви, но от вчера вече са категорични, че искат заедно и обединени да покажат, че младите хора в България искат промяна.

. 

19:20

Евродепутатът Рамона Стругариу също се включи в протеста онлайн. Ето какво каза тя: 

"Въпреки, че нямам възможност да съм с вас искам да ви кажа

Победата която постигнахме в Брюксел е победа на всеки един от вас, който е площадите през последните дни. 

Никога не смятайте и не превръщайте политиците в герои,  защото те не са герои. Те са там за да си вършат работата и тази работа е за хората. 

Политиците, които ви представляват трябва да са сигурни и отговорни за да имате независимо и работещо правосъдие. Те не трябва да се бъркат в работата му, но да са сигурни, че гражданите на страната получават правосъдие. Те трябва да се грижат за хората, а не да пълнят собствените си джобове. 

Най-силните във вашата държава сте вие и всеки един от вас решава нейното бъдеще.

Румънците бяха на улиците почти 2 години преди да успеем да променим нещо, но ние устояхме и успяхме. 

. 

Когато за първи път имахме възможност да направим нещо бяха изборите за европейски парламент. Тогава хората отидоха и гласуваха за промяна. 

Вие трябва да защитавате вашите свободни медии и трябва да гласувате. Само по този начин ще имате наистина демократична държава.

Винаги ще имате глас в Европейския парламент и ние сме тук,за да защитаваме това, което вие защитавате по улиците. 

Но помнете, че вашия силен глас е важен. Не подкрепяйте тези които лъжат, мамят и крадат. Гласувайте за честни хора, а не такива, които не уважават страната ви.

Имате нужда от нова политическа партия и нов лидер. Ако няма такива създайте ги, ако нямате подходящи лидери – изберете ги от тези, които са на площада. Вярвам ви. Вярвам във вашата сила, във вашата чест и вашата устойчивост. Ще победите.

Ние ще бъдем на ваша страна, за да живеете в държава, в която мечтаете да живеете. Ще бъдем до вас. 

Бъдете силни. Законността и демокрацията не са неща които подлежат на преговори. Покланям ви се от Брюксел и се надявам скоро да бъда сред вас."  

19:30

На трибуната на протеста застана още един евродепутат - Пол Танг.

"Ако са застанали на пътя ни – да се махат!

Европарламентът прие резолюция, която указва пълна подкрепа на българските граждани в тяхното право за протест и защита на мирната и законова държава.

Докато вие сте на улиците в София и в други градове на страната и света ние също се борим в кабинетите си, в които водим усилени преговори за това, че не трябва Европейскят парламент  да дава финансиране на корумпирани държави, на държави, в които няма свобода на словото.

Вашата битка е и наша битка. Нека се борим заедно, за свобода, за демокрация и за върховенство на правото.", заяви той. 

. 

Събирането на граждани на площада започва още  в 17 часа. Повечето хора се събират вече 100 дни към 19 часа. Организаторите от „Отровното трио“ обявиха, че ще има изненади за управляващите. Освен това от трибуната се очаква да говорят четирима евродепутати. 

Фрог подробно ще ви информира за събитието и всичко, които се случва на площада.  

19:00

Представител на българите в Брюксел разказа за инициативите и подкрепата, която сънародниците ни в белгийската столица неуморно оказват на протестиращите в България.  

18:50

.

"Тук съм тази вечер, за да ви покажа, че Европа ви вижда, че тя не е сляпа. Вижда вашите проблеми. Вие сами трябва да се справите с тях, но ние ще ви подкрепим.

В моята страна Хърватска също има огромна корупция. Искам да си направя много снимки с вас тук днес, за да покажа на моите сънародници, че могат също да въстанат. Това е обща битка. Корупцията не е само Хърлатски проблем, не е само Български проблем. Корупцията трябва да спре навсякъде.

Знам, че искате нормален живот, за вас и за децата ви, знам, че искате правосъдие. Борбата е наша. За съдбите ни.", заяви от трибуната на протеста евродепутатъ Иван Вилибор Синчич (Ivan Vilibor Sinčić), който излъчваше на живо в личната си страница във Facebook. 

.

18:40

Студентите бяха посрещнати на площад "Независимост" с музиката от филма "Междузвездни войни - империята отвръща на удара".

.

.

.

18:20

Униформени са препречили пътя на студентите, които се събираха пред Софийския универститет и имаха намерение да се присъединят към големия протест на площад "Независимост". Причината за блокадата на младежкото шествие за сега не е ясна, но според очевидци е заради твърде дълги, според полицията, пръчки на трансперантите, които носят. 

След като тази информация достигна до "триъгълника на властта"  хората се втурнаха "да си вземат студентите", какъвто бе и призивът към множеството. 

. 

Около площада има плътне двоен кордон от полиция.

. 

18:15 ч.

Хората на площада вече са многобройни. В триъгълника на властта вече има хора от Русе, Варна, Бургас, Ямбол, Хаскво, Перник, Ловеч, Димитровград и други градова от страната. Повечето насят плакати с призиви за оставка на правителството.

. 

Мнозина носят стари календари, които събират пред камиона с озвучителната техника на площада. Причинате е  изказване на председателя на народното събрание Цвета Караянчева от вчера, че били дарили стари календари на домове за възрастни хора, з да не ги изхвъляли, защото били с красиви пейзажи.

.

Малко преди 18 часа движението по бул. "Цар Освободител" вече е затворени.

Шествие на студенти ще премине от Софийския университет до площад "Независимост" където се събират все повече хора. 

По-рано през деня полицията за пореден път претараши палатките на майките от "Системата ни убива" и за породен път не намери нищо съмнително. 

 

Очаква с да бъде затворен и пътят от Монтана към Видин. От "Отровното трио" заявиха, че това е последното събитие, организирано в този формат. 

Снимки: Фрог Нюз

.
.

.

.

.

.

.

Източник: https://frognews.bg/

***************************************************************************************** 

 

Хронология на протеста: 

20:35 ч. - Шествието се отправя към храм-паметника "Свети Александър Невски"

20: 30 ч. - Видеовръзката с ирландския евродепутат Клеър Дейли отпада заради лошото време, но тя ще се включи в утрешния протест. 

20:00 ч. - Множеството остава на площа въпреки проливния дъжд.

19:45 ч. - На Румъния й трябваха две години и нещо - ние устояхме и успяхме. На евроизборите при нас хората гласуваха за промяна. Трябва да гласувате! И да защитавате вашите свободни медии. Само така ще имате демократична държава. Не подкрепяйте тези, които лъжат и крадат. Ако ви трябват нови партии, направете ги, ако ви трябват нови лидери, създайте ги от площада - призова в жива онлайн връзка румънският евродепутат от групата "Обнови Европа" Рамона Стругариу.

19:35 ч. - За мен е чест да бъда между вас. Очите на Холандия са върху вас. Възхищаваме се на вашия кураж. Една земя, отровена от корупция, не може да просперира. Пречат ви и определени медии, които изопачават истината. Ако са на вашия път, ако ви пречат, да се махат! Европарламентът прие резолюция, която оказва пълна подкрепа на българския народ. В Европарламента ще се борим еврофондовете да не отиват в ръцете на корумпирани управляващи. Борете се за свобода, демокрация и справедливост! - каза от трибуната евродепутатът Пол Танг от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите / Холандската партия на труда.

19:20 ч. - Стотици телефони осветиха протеста.

19:13 ч. - Пред множеството Пепи Писарски от "Атлас" изпълнява песните "Играта свърши" и "Есенни цветя"

18:45 ч. - За мен е гордост и чест да бъда тук. Мой дълг като евродепутат е да съм тук в Сoфия! Искам да се възползвам от положителната енергия и да си направя снимка с вас. Ще я занеса в Хърватия, за да инспирирам вдъхновение у хърватите за борба с корупцията. Тук съм, за да ви кажа, че Европа не е сляпа. Вие трябва да се справите сами, защото това е вашата държава, но Европа ще ви подкрепи, защото сме едно. Днес искам да ви кажа, че корупцията не е само български, не е само хърватски проблем. Тя трябва да спре навсякъде. Не спирайте, трябва да сте силни! Който издържи до края, ще победи! - обърна се към множеството хърватският евродепутат Иван Синчич.

18:32 ч. - Най-после полицията пусна студентите, които носят оргомен транспарант с надпис "Оставка". Студентите, заедно с останалите демонстранти, се отправят към "Триъгълника на властта". 

18:26 ч. - Демонстрантите потеглят на шествие към Софийския университет, за да посрещнат студентите, които полицаите не пускат на протеста

18:20 ч. - От трибуната обявиха, че МВР не пуска студенти край Софийския университет да дойдат към протеста заради огромен транспарант с надпис "Оставка"

17:35 ч. - Бул. "Дондуков" е отцепен

17:30 ч. - Протестиращите преминават през проверка на изградени от полицията КПП- та - на "Мария Луиза", на "Цар Освободител", над подлеза до Шератон, на изхода откъм ЦУМ.

17:10 ч. - Демонстранти от цяла България продължават да се събират в "Триъгълника на властта". Движението по бул. "Цар Освободител" е блокирано. Част от протестиращите са дошли с автобуси. Полицаите, охраняващи протеста, са от цяла България

 

Източник: https://offnews.bg/

 


138855