Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ден 111: Факелно шес...
Ден 111: Факелно шествие до Съдебната палата, тази вечер протестът е за децата

Ден 111: Факелно шествие до Съдебната палата, тази вечер протестът е за децатаТази вечер на протеста се отслужи панихида и проведе факелно шествие за децата на България. Отец Йоан отслужи панихида за загиналите в домовете за деца. Протестиращи от инициативата на майките казаха, че държавната система убива децата днес. ”Могилино е живо и днес деца умират от глад”, заявиха демонстранти и добавиха, че домове на ужасите има и днес. След панихидата хората със запалени факли се отправиха към Съдебната палата, за да потърсят отговорност от главния прокурор.


.

.

Протестът протичат спокойно. Очаква се след 21:30 всички протестиращи да преминат през традиционното си шествие до „Орлов мост“, където да блокират района.

 

Протестно шествие на майките от „Системата ни убива“ затвори столичния булевард "Цар Освободител". Факелно шествие тръгна към сградата на Съдебната палата.

 

По-рано майките от "Системата ни убива" сложиха жалейки на сградите на парламента и на Министерския съвет.

 

За мен затварянето на училища, барове и дискотеки е закъсняла реакция. Не мисля, че държавниците вземат ефективни мерки за справяне с коронакризата. Правителството на Бойко Борисов взе неефективни мерки спрямо бизнеса и гражданите, по отношение на това да им помогне. Един ден да носим маски, на другия ден вече може без маски, един ден в парка с кучето, на другия ден не можеше. Това каза мъж от 111-ия ден на протеста в София пред репортер на Телевизия 7/8.


.

Здравната криза е на лице, икономическата криза набира сила и ще ни гони дълго време, след като се разреши здравната криза. Ехото на пострадалата ни икономика ще продължи месеци, надявявм се да не е година след това, нещата тепърва ще случват. Това управление със своята некомпетентност и корумпираност доказа, че в периода на тежка криза, когато трябва да си на мястото си и да вземаш правилни решения, не го правиш. Ти не си умел политик и не си държавник. Ако погледнем от аспекта на коронакризата, те не са хората, които трябва да управляват, ние не ги припознаваме като такива. Протестът може да има и други форми, има различни начини да се протестира, дори да ни затворят, ще продължим, допълни протестиращият.

 

111-и ден на антиправителствени протести. И тази вечер граждани се събераха под прозорците на властта, за да призоват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, както и за предсрочни парламентарни избори.


Днес майки от гражданската инициатива "Системата ни убива" ще организират факелно шествие пред Министерски съвет. Шествието ще е в памет на "децата - жертви на политиката на социалните грижи за извеждане от специализираните домове".

 

 

 

 

Източник: https://frognews.bg/

 

 

 

 


139530