Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ден 4: Протестът веч...
Ден 4: Протестът вече е много, много по-голям от събота! Огромни демонстрации за оставките на Борисов и Гешев (СНИМКИ И ВИДЕО)

Ден 4: Протестът вече е много, много по-голям от събота! Огромни демонстрации за оставките на Борисов и Гешев (СНИМКИ И ВИДЕО)За четвърти ден десетки хиляди граждани в София и други градове в страната излизат на протест с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. 

В неделя вечер демонстрациите протичат спокойно. Протестиращите скандират: "Гешев, Бойко са позор", "Оставка и затвор". Някои от протестиращите носеха трибагреници, а други - черни знамена.

В столицата протестът започна в 17 ч., а час и половина по-късно хората спряха движението на площад "Независимост". След сблъсъците в петък, сега протестиращите разказват, че в началото на протеста не сa били допускани до сборния пункт пред президентството с бира.

Този път шествието не тръгна по обичайното трасе - по бул. "Цар Освободител" към Народното събрание и "Орлов мост". Вместно това, демонстрантите потеглиха от площад "Независимост" по бул. "Дондуков", а после завиха по ул. "Георги С. Раковски". Чак след това се отправиха към Народното събрание, където се спряха за кратко.

Малко преди 20 ч. протестът стигна до "Орлов мост", а оттам зави по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", след това тръгна по ул. "Граф Игнатиев" към Съдебната палата. Множеството е толкова голямо, че в 20:30 краят на шествието още беше в района на църквата "Св. Седмочисленици", а началото му беше минало покрай Съдебната палата и се беше върнало пред Министерския съвет. 


 

Журналистът Миролюба Бенатова публикува видео, от което се вижда как група от едри млади мъже, препасани с чанти диагоналки, с еднотипни прически и дрехи, се влива в протестното шествие пред очите на полицията край партийния дом.

"Закъснели "участници" се сливат с тълпата...", написа тя.  

 

 

Началната точка на протеста пак бе пред президентството. За поредна вечер на демонстрацията имаше представители на партии от целия политически спектър.

 

"Успяхме да вдигнем десетки хиляди в София и по страната на протест! И ще ставаме още повече, докато няма ОСТАВКА на тази престъпна власт в лицето на Борисов, Доган, Пеевски и Гешев. Елате, за да защитите достойнството си на свободни хора! Заедно сме по-силно и никой не може да ни спре", написа "отровното трио" проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян във Фейсбук.

 

По време на протеста Хаджигенов поиска свикване на Велико народно събрание и промяна на конституцията.

Протести има и във Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, ВеликоТърново, Кюстендил и Габрово.

Кадри от протестното шествие във Варна: 

 

 

Протести и в чужбина

Българи, които живеят извън страната, също излязоха на протест срещу правителството. Демонстрации имаше във Великобритания и Чехия.

В Лондон демонстрацията се проведе пред българското посолство. Протестът им бе под надслов: "Нека заедно да сложим край на мафията и корупцията – веднъж и завинаги! Заедно – за по-добро бъдеще!" . Събраха се над 30 души, съобщи бТВ.

Българи в Чехия също протестират в неделя. "Много хора ще кажат, че сме смешни и сме малко. Вие сте смешни, вие, които си стоите вкъщи“, каза един от протестиращите там в живо излъчване във Фейсбук.

"Тръгнете си с добро, тръгнете си сега. Не проливайте кръвта на младите хора в София", каза друга протестираща.

 

 

МВР призова протестиращите да не се поддават на провокации, а полицаите – на емоции

Преди поредната демонстрация от МВР призоваха "гражданите да запазят самообладание, да не се поддават на провокации".

"Вчера сами видяхте, че всичко може да протече мирно и тихо. Имаше дребни инциденти, но затова не можем да обвиним всички присъстващи на протеста, въпреки че имаше пострадали полицаи", заяви главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Той призова полицаите на бъдат отговорни и да не се поддават на "емоцията и адреналина". "Полицаите, които охраняват протестите не са ви враг. Всички обвинения към тях са безпочвени, те са там да се грижат за вашата сигурност и не са отдушник на вашите емоции. Боли ме за колегите като чета какви неща пишат за тях", каза Иванов.Той добави, че полицаите не могат да се "дръпнат да оставят българските институции, независимо кои са те, без охрана". "Не може те да се приберат, да оставим хората да вършат безнаказано погроми, това никъде не се допуска по света и не е правилно. България не прави изключение", посочи главният секретар на МВР.

По думите му полицаите няма да се намесват безпричинно в демонстрацията. "Полицаите стоят, те ги замерят с бомбички и бутилки, защо?", попита Иванов.

"Самите хора, участващи в протеста многократно ни търсеха и казаха, че има провокатори и че има хора на протеста, които не искат да бъдат там. Това значи, че всички заедно, когато гледаме и вървим в една посока, можем. Всички имат право да протестират, но нека това да става по законния начин", каза още той. 

 

Източник: https://www.mediapool.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Ден 4: Протестите за О С Т А В К А и СВОБОДА продължават! Днес, неделя, 17 ч., пред фонтана на президентството! ДА ЗАЩИТИМ ДЕМОКРАЦИЯТА!

Докато десетки хиляди демонстрират, Борисов обяви: ОСТАВАМЕ! Протестирайте, колкото си искате!

Вече десетки хиляди демонстрират пред Министерси съвет с искане за остака на правителството! Прииждат все повече хора!

Появиха се нови кадри от бруталния побой на Евгени Марчев

 

 


130288