Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ден 69: Протестите п...
Ден 69: Протестите продължават! Нас не ни е страх!

Ден 69: Протестите продължават! Нас не ни е страх!Адв. Николай Хаджигенов: Управлението на Борисов убива веднага. Искаме да сме свободни

Ден 69! И днешната антиправителствена демонстрация започна под мотото ”Нас не ни е страх”. Подробно бяха описани машинациите, които властта и ГЕРБ готвят за изборите. Хората, които говориха от сцената се зарекоха да стоят на площада, докато не се преборят за исканията си, а именно оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев. Очаква се в сряда на сцената да говори певецът Георги Станчев. От ”Отровното трио” съобщиха, че се готви изненада, която утре ще бъде съобщена.
 

Протестиращите тръгнаха към "Орлов мост" към 21,20 часа

.

 

21, 15 часа:

Адв. Николай Хаджигенов:

Управлението на Борисов убива веднага. Искаме да сме свободни. За свободата трябва да се борим всеки ден и час.  Фалшивата новина за народния съд започна в БНТ, последва пресконференция на зам.-министър на външните работи. Ние сме в завладяна държава. това е причината ние да се събираме на 22-ри, надявам се за последен път. Трябва да премахнем политическата проституция, която се намира в НС от 30 години. Борим се за свобода, демокрация и нищо повече.

След думите му бе изслушан химна на Р България. Множеството от хора се отправи както всяка вечер към „Орлов мост“.

 

.

Николай Хаджигенов


21, 10 часа:

Проф. Велислав Минеков:

Тези същите тикви и каскети искат да променят изборния закон, така че пак ГЕРБ да бъде печеливш. В момента държавата ни кандидатства за нов дълг от 2 млрд.  евро. Ще го плащаме 30 години от нашите внуци и правнуци. Те имат енергия за вършене на всякакъв вид престъпления.

 

Велислав Минеков
.

20, 40 часа:

Икономист: Страната ни е прекрасна, а държавата ни е кочина, начело с доста лакоми и ненаситни хора. Не искам да живея в такава кочина. Искам да живея в нормална и демократична държава, в която независимите институции работят в интерес на хората, а не на малка група лица. 22-ри септември и много добра дата. На нея ще продължим да се борим за тази независимост, която в момента я няма. Настояваме все повече еднакво да се прилагат законите за всички, без значение  кой какъв е. Нека да сме заедно и да покажем на всички политици, че ние не искаме да живеем по този начин и че искаме да живеем в една нормална държава. не искаме да сме на последно място във всички позитивни класации и на първите места в негативните. И аз имам какво да губя, но съм поел риск, защото каузата ни е много важна.


.


.

 

20,30 часа:

Арман Бабикян поздрави учениците и учителите със старта на новата учебна година. Той прочете негативната статистика, която сочи, какво е мястото на България по образованост. 47 процента от българските ученици  не покриват средната грамотност в ЕС. 59 000 първокласници днес са прекрачили прага на училището, което е  с 1000 по-малко от миналата.  В 11-ти клас  учениците са по-малко от миналата година, каза той.


.

 

20, 15 часа:

На стената на Партийния дом се излъчват кадри от посещението на премиера Бойко Борисов в Арабските страни. Хората погледнаха с насмешка  на кадрите, в които се вижда т. нар. танц със саби. Показват се и други негови медийни изяви, от които хората открито се възмущават.  Истински гняв предизвика репликата на Борисов "Аз обичам хората да са добре". на фона на кадрите с полицейското насилие над протестиращите на 2-ри септември.

 

19 часа:

Протестиращи започват да се събират на площад “Независимост” в 69-ата вечер от антиправителствените демонстрации.  Хората обичайно се събират след 20 часа.


Пристигна камионът с озвучителна техника, от който през последните дни организаторите излъчват видеоматериали, които прожектират на стената на сградата на бившия Партиен дом, където вече се помещава и парламентът.

На метри пред Министерството на образованието се провежда и протестът на родителите, които не одобряват маските в училище. Вероятно част от участниците в него ще се влеят и в антиправителствения протест.


Движението по бул. "Цар Освободител" все още е нормално .Ако проявата протече обичайно, най-вероятно в активната ѝ част движението ще бъде спряно пред БНБ. като автомобилите ще се отбиват от полицията в двете посоки, съобщи БНР.

Най-вероятно малко след 21.00 часа по традиция  ще се проведе и шествие до Орлов мост.

 

 

Източник: https://frognews.bg/

 

******************************************************************************************************************************

Нов протест пред US посолсво с искане: Спрете подкрепата за Гешев

Нов протест пред US посолсво с искане: Спрете подкрепата за Гешев

Отново се призовава за протест пред Американското Посолство (US Embassy). Този път той ще е с искане за оттегляне на подкрепата им към Главния прокурор на Република България - Иван Гешев!

Организатор на протеста са обединените в групата "Орловград - Протест Блокада" във Фейсбук, а самото събитие е насрочено за 22 септември, когато ще се състои и "Велико народно въстание III".

 

Припомняме, че пред сградата на посолството имаше протест на 31 юли, когато демонстранти се събраха с лозунг "Много ви молим, вземете си мутрата", визирайки премиера Бойко Борисов.  Малко преди това от посолството излязоха с позиция, че подкрепят правото на мирно протестиращите български граждани да изразяват своите искания за оставки на премиера Борисов, правителсвтото и главния прокурор Иван Гешев.

 

В петък пък бе публикуван доклад на Департамента на САЩ, в който се казва, че корупцията в България е ендемична.

 

Снимки: Протестът пред американското посолство, 31.07.20202 г.
.

.

 

Източник: https://frognews.bg

******************************************************************************************************************************

 

И евродепутатите Томас Вайц и Тери Райнтке застават зад протестите в България /видео/

Томас Вайц, съпредседател на зелените в европарламента изказа пред протестиращи българи в Брюксел своите адмирации за всички, които излизат на улицата в България въпреки репресиите и полицейския произвол, излизат и защитават правата си. ”Ние сме зад тях и ги подкрепяме!”, заяви той.

Тези хора се борят не само за своите права. Те се борят за правата на всички граждани на ЕС , защото Европа е толкова силна, колкото най-слабата нейна частица, а това в момента  това е България. Всички европейци искат силна България!, посочи Вайц.


В българската конституция се казва, че правомощията идват от суверена. И болшинството иска  оставки - добре дошли в демокрацията г-н Борисов и г-н Гешев!, посочи евродепутатът.


Ние следим събитията в Българи и от името на парламентарната ни група и зеленото движение подкрепяме битката на ценности - като правова държава и правосъдието, каза и евродепутатката Тери Райнтке.


.

Важно е да напомним, че ЕС не е само един общ пазар, но и разбиране за споделени ценности и демокрация, допълни тя.


Иска ми се да чуем и от ЕК и от Съвета на Европа подкрепа за демокрацията и правовата държава в България, каза още тя.

 


 

Източник: https://frognews.bg/

 

******************************************************************************************************************************


136730