Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Депутатът Ячев: Коми...
Депутатът Ячев: Комисията

Депутатът Ячев: Комисията "Антикорупция" е прекалено натоваренаВ същото време 25% от щатните бройки в КПКОНПИ стоят незаети

 

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров оглави КПКОНПИ, а предишният й председател Пламен Георгиев бе трудоустроен от правителството като консул във Валенсия след скандала "Тераса гейт"

Шефът на парламентарна антикорупционна комисия Борис Ячев, представител на НФСБ, се разтревожи, че КПКОНПИ - Комиисята за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, има прекалено много работа и е претоварена със случаи. 

Повод за тази загриженост на депутата е представеният от КПКОНПИ доклад за дейността й през миналата година. Предстои отчетът, подготвен от новия председател - бившия главен прокурор Сотир Цацаров,  да бъде разгледан в пленарната зала.   

В момента над 50 хиляди души от висшите етажи на властта и 130 хиляди от цялата държавна и местна администрация подлежат на проверка, аргументира се Борис Ячев пред БНР.  Има служители, които нямат отношение към разходването на публични средства - например експерти и шофьори, твърди депутатът. Според него на комисията трябва да й бъде спестена излишната работа и за целта трябва да се ограничи обхватът на проверяваните за имуществени интереси лица. Тази тема  - за ограничаване на проверките и контрола, периодично се повдига от различни политици.

 

Комисията "Антикорупция" може и да е претоварена, но това до голяма степен се дължи на "недокомплекта" й. Една четвърт от щатовете в КПКОНПИ са незаети, отбеляза Ячев. Той поясни, че преди две години имало голям интерес към работата в този важен държавен орган, но после нещата се променили, доста кади напуснали и сега има свободни бройки. Положението е особено критично при ръководните длъжности -  те са общо  54, а 25 в момента са незаети, включително в някои от най-големите териториални звена, и това създава проблем, коментира депутатът.  

Очаква се в пленарната зала Сотир Цацаров да обясни защо работата в КПКОНПИ е толкова непривлекателна.

 

РЕЗУЛТАТИ

Според представения в Народното събрание отчет през 2019 г. комисията е внесла 220 иска за над 850 милиона лева. Проверени са били над 10 хиляди декларации на представители от висшите етажи на властта, вкл. местната власт. - кметове и общински съветници. 

37 имота и 120 моторни превозни средства са били отнети в полза на държавата. Комисията е работила по 116 сигнала за конфликт на интереси, от които 14 са били установени, като това са представители предимно на местната власт. 450 от проверките за противодействие на корупцията са приключили с внасяне в съда. 

Източник: https://www.segabg.com/

126423