Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Десни сенки от минал...
Десни сенки от миналото... пак ще се обединяват!? За наше

Десни сенки от миналото... пак ще се обединяват!? За наше "добро"Коментар на Райна Знаменкова 

 

Т.нар. десница в България за пореден път ни дава повод да се посмеем! Днес традиционни представители на дясното като Радан Кънев и Румен Христов се изказаха в общ тон! Допуснаха възможността да се явят заедно на европейските избори!? Хахах...

„Очаквам предсрочни парламентарни избори. За предстоящите евроизбори не е изключена коалиция с ДСБ на Радан Кънев“, това заяви в студиото на БНТ лидерът на СДС Румен Христов.

„Обединението „Демократична България“ е много добър център за широко партньорство. Надявам се да имаме такова със СДС и „Движение България на гражданите“ (ДБГ).“ Това от своя страна каза пък зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев също пред БНТ. Партията е една от политическите сили, които се включиха в „Демократична България“. 

„Сега не се правят истински реформи у нас, защото няма автентична десница“, заяви още Христов, убеден, че това са те! Само дето пропусна, че това си е опорна точка, по която всички „уж“ десни се придържат. 

 

1. Защо са „уж“ десни!?!

„Уж“ десни са, защото идеологът на „Демократична България“ Христо Иванов и хората около него, нито един път не са се самоопределяли като такива. Те по-скоро чакат да се види откъде и накъде ще „задуха вятърът“ и представляват странна смесица от либерали, зелени и някакви десни – смес, която изначално изглежда комично! 

ДБГ на оттеглилата се на топло местенце Кунева са по-скоро някакви  центристи! СДС също споменават центъра на политическия спектър, водят и  разговори с низвергнатия и скандално самоизритал се Валери Симеонов, междувременно същото го прави и провалилият се любимец на Борисов - бившият здравен министър Петър Москов. След като доразсипа здравеопазването, той чевръсто се захвана да прави и ново дясно формирование..., та споминалото се дясно хептен да умре.

Странни комбинации от безпринципни и банкрутирали политически лица, които са или нереализирани, или провалени. Очевидно, в техните действия може да се прочете и види единствено личен интерес! Той дори не е партиен или политически! Всеки един от т.нар. лидери на т.нар. десница е воден от личните си амбиции за власт, пари и влияние!

 

2. Новите лица обединители – лица, сенки от миналото: 

● Румен Христов: Редовен и два пъти служебен земеделски министър, съветник и главен секретар в президентските администрации на Желев и Стоянов.

 

● Радан Кънев, протеже и наследник на разсипника на СДС и национален приватизатор №1 Иван Костов. До 2017 г. председател на ДСБ, съосновател на Реформаторския блок. Деен и изключително активен участник в управленската коалиция по време на кабинета Борисов 2.

 

● Атанас Атанасов: За кратко секретар на МВР, а малко след това оглавява Национална служба „Сигурност“. Депутат от ДСБ в 40-то НС. От 2006 г. е председател на Софийската организация на партията, а от 10 юни 2017 г. председател на партията. 

 

● Христо Иванов, заместник министър-председател и министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки. Министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов. От 2017 г. е ръководител на новообразуваната ПП "Да, България!", отцепила се от ДСБ и от разпадналия се Реформаторския блок.

 

● Мартин Димитров, народен представител в 40-то, 41-то и 43-то Народно събрание, лидер на Съюза на демократичните сили (СДС) от 2008 г. до 2012 г. и съпредседател на Синята коалиция. Част от политическото ръководство на дясното обединение "Нова република" от януари 2017 г.

 

Това са част от успешно реализиралите се във властта през годините и съответно провалени (наричащи себе си десни) политици на „Демократична България“. Провалени защо? Защото "толкова добре" са се справяли с работата си, че избирателите са ги поставили на полагащото им се място - никъде в политическия живот на държавата!

Около тях бъка от стотици нереализираните политически, някои от тях добре познати лица, други не толкова. 

С пълна сила за всички, както и за желанието им за нови десни проекти важи приказката за... новия бардак.

 

3. Реформаторският блок, последната голяма тяхна и обща инициатива се сгромоляса още по време на управлението с Бойко Борисов през вторият му мандат. Заради егото си, лидерите в партиите, които сега гръмко заявяват, че ще работят пак заедно, не се събраха за изборите през 2017 година и съответно се сгромолясаха.

3.14 % от гласовете на избирателите за "Реформаторски блок" и "Глас народен" на Светльо Витков. 2.96 % за „Да България!“ 

Тук сметката е проста! Общият сбор на двата резултата би могъл да даде необходимите 5%, каквато е бариерата при евроизбори!  Но знаем, че това така не става, дори и в учебниците. 

А и не дотам е ясно, дали те си правят и дават сметка, че с нищо не са се променили като бивши управленци, умилкващи се около Бойко Борисов?!? Дали си дават и сметка, че един Хиподил (Витков) им се подигра, показвайки на  няколко пъти отчетливо, че сам той има 1 %! Факт е, че и до заветната 4% бариера няма да стигнат! А и крайно съмнително е дори, дали ще успеят изобщо да се обединят!?

 

4. Първо обругаваха ГЕРБ и Борисов, после се коалираха с тях и бяха най-милите им душеприказчици и изпълнители, сега пак ги ругаят и в този тон продължават! 

Разчитат, че имаме къса памет и не помним лицемерните им превъплъщения ту за ГЕРБ, после против ГЕРБ. Разчитат, че сме забравили как ни убеждаваха, че оттегляйки подкрепата си за ГЕРБ идвали комунистите и ДПС... Не че те и тогава не си бяха заедно... Тези дни пак на  база атаките си срещу властта разчитат да съберат гласчета на недоволни от Борисов и ГЕРБ избиратели.

И ако все пак успеят да съберат няколко от счупените си десни парченца, то при следващите парламентарни избори отново ще да се закачат за ГЕРБ! 

 

Едно обаче днес е ясно: Ситуацията в страната е напрегната, напрежението е високо. Спорадични протести за по-добър живот разтрисат страната. Затихват и пак се усилват.

България иска пълна, дълбока и всеобхватна промяна!

България иска нови лица, нови и свежи идеи!

България иска смели и отговорни водачи!

Старите муцуни въртели се по бардаците на управленията през всичките тези 30 години вече сме ги видели! Втръснали са ни. Видяхме и докъде ни доведоха и нас, и страната ни!

Затова, оттеглете се, оставете, и така помогнете на България! Дайте път на новото, на младите, на промяната!

И всички ще ви помнят и с добро, и завинаги!

 

Свирепият индивидуализъм – проклятието на дясното

Свирепият индивидуализъм – проклятието на дясното

 

Related image

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Смях в дясното >> СДС и ДСБ заедно на евроизборите?

Смях в дясното >> И Радан заяви, че ще се търси партньорство със СДС и ДБГ 

Смях в залата* >> СДС ще прави опит да обедини десните

Десните: Борисов, иди си*

Десните: Борисов може да се допълзи по корем до пълен мандат, но с него ще се пълзи и цяла нация

Бойко, звъниш ли вече за убежище в Унгария?*

Евродепутатът на Костов: В момента не сме достойни членове на ЕС

Властта събира близо 2 млрд. лв. повече

 83447