Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Дилма Русеф се прова...
Дилма Русеф се провали и няма да е сенатор

Дилма Русеф се провали и няма да е сенаторБившият президент на Бразилия Дилма Русев загуби изборите за Федералния сенат в щата Минас Жерайс, предаде БГНЕС.

Според данните от екзитпол, проведен от Бразилския институт за изучаване на общественото мнение, Русев получава едва 15% от гласовете на избирателите и остава на четвърто място. За сенатори биват избрани само първите двама. Съгласно резултатите от екзитпола лидер в щата Минас Жерайс е журналистът Карлос Виана (21%), следван от представителите на партия "Солидарност" Динис Пинеру и на партия "Демократас" Родриго Пашеку с по 18%. Всички предварителни проучвания сочеха победа за Русев.

Дилма Русев, която има български корени, беше отстранена от поста президент на Бразилия на 31 август 2016 година. Русев обжалва решението за импийчмънт, но Федералният върховен съд на Бразилия все още не е обявил решението си по казуса.

В Бразилия се проведоха общи президентски, парламентарни и губернаторски избори. По отношение на президентските избори стана ясно, че крайнодесният депутат от националния парламент Жаир Болсонару и кандидатът на лявата Партия на трудещите се Фернандо Адад ще участват на втория тур. Според официалните резултати, след обработка на 53,5% от всички бюлетини, Болсонару печели 49,02%, а Адад 26,09%.

Въпреки сериозната преднина, която към момента има Болсонару, предварителните прогнози сочат изключително оспорван втори тур, който е насрочен за 28 октомври. Встъпването в длъжност на новия президент на Бразилия е планирано за 1 януари 2019 година. Мандатът на държавния глава в най-голямата държава в Южна Америка е четири години.

Иначе изборите бяха белязани и от друго - най-малко 134 души са вече арестувани за нарушения на изборното законодателство в Бразилия, съобщи най-популярната бразилска телевизия "Глобо". По-голямата част от задържаните са обвинени в купуване на избиратели и незаконна агитация.

В същото време обаче председателят на Висшия избирателен съд (аналог на Централна избирателна комисия) Роза Вебер нарече общите избори "празник на демокрацията" и се похвали с добрата им подготовка и организация.

 

Източник: https://www.actualno.com/


78211