Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Динко, който струва ...
Динко, който струва милиарди на България

Динко, който струва милиарди на БългарияКоментар на Райна Знаменкова

 

Благодаря на държавата, че даде милиарди за интеграцията на ромите. Благодаря, че взе тези пари от нашия джоб, от международни организации, от външни донори. Не, че знам колко точно средства са потекли към Столипиново и Филиповци.  Никой не знае. Изглежда, че държавата и НПО-та добре са си свършили работа. Парите са потънали като дъжд в пустинята, а миризмата, беднотията, неграмотността, цинизмът и простотията в ромските махалите остава.

През последните години по програма ФАР за интеграция на ромите са отишли над 40 000 000 евро. Други близо 20 000 000 евро, са получени като заем от Европейската банка за развитие. Те са били инвестирани за изграждане на ромски жилища в София, Пловдив и Пазарджик. Някои от тях станаха популярни като "ромските мезонети" и твърде бързо загубиха новия си и приветлив вид. Огромна сума пари беше дадена и за трагично известния блок 21 в Ямбол, който приличаше по-скоро на бунище, отколкото на място за живеене.

Стотици милиони евро са потънали за интегриране на ромската общност по европейските програми след 2007 г. Най-много са средствата, предоставени по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и по "Регионално развитие". Никой не държи сметка колко са парите, дошли от неправителствени организации и чужди донори.

И като резултат на всичко това имаме Динко – най-скъпия гражданин на България.

Той е първото бебе на 2017-а – син на 13-годишна пикла и 15-годишен сульо. Те са щастливи, че имат дете, и родителите им са доволни.  „При нас е нормално“, казват,  „такава е традицията“, казват. Че бабата на Динко има 8 деца, нищо, че не може да брои до 8.

Бебето не е виновно за това, че е изтеглило късата клечка.  Горкото няма големи шансове за нормален живот в гетото на Сливен въпреки интеграцията и въпреки милиардите.  И още толкова пари да се пръснат Динко ще стане като баща си – ще направи дете на някой невръстна 13-годишна, а после ще се хвали, че е мъж, а неграмотните му родители ще просят апартаменти и пари.

И да се тюхкаме, и да се вайкаме, че у нас е нормално дете да ражда дете, а малкият Динко вече е факт. От сливенската болница казват, че за тях е естествено да се грижат за 14-15-годишни родилки.

Няма защо да се възмущаваме на наглостта на бабата и дядото на Динко, които поискаха креватче и апартамент. Това не е първият случай. Преди години, когато първото бебе на България отново беше циганче и от кампанията „Бебе на годината“ получи златен медальон. Тогава кметът на селото, в което беше родено детето, прибра златото в сейф да го пази, докато отрочето навърши 18 години. Бабата и дядото обаче почти набиха градоначалника, за да си вземат наградата и да я похарчат за ракия и цигари. Да не забравяме и Хортензия, която на 11 години роди първото си дете и се оплака, че никой не ѝ е донесъл подарък.

Тук обаче идва ред на държавата. Този порочен кръг може да спре, когато Динко бъде отнет от родителите си. Когато и родителите му бъдат прибрани от техните родители. Държавата на Динко имат шанс, когато бабите и дядовците влязат в затвора и платят огромна, шокираща глоба, която ще спре „традицията“. Отдавна сме минали границата на интеграцията. Традициите не са това, което са.

 

Виж и други материали по темата:

Родителите на бебето Динко от Сливен няма да се върнат в училище

Първото бебе за 2017 г. в Сливен: Малкият Динко с майка на 13 години и баща на 15

Ромската интеграция е изгълтала милиарди, но не знаят колко точно

Семейството на малкия Динко от Сливен иска подаръци от държавата - апартамент и креватче

 

 

 


20608