Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / ДНЕС В ДЕСЕТ ИЗРЕЧЕН...
ДНЕС В ДЕСЕТ ИЗРЕЧЕНИЯ: <br> Не всичко е точно в тази държава

ДНЕС В ДЕСЕТ ИЗРЕЧЕНИЯ:
Не всичко е точно в тази държаваБлизо четири часа кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе държана като куче на верижка в центъра на София. Жената бе задържана за получаване на подкуп в размер на 70 000 евро. Няма нищо лошо в това спец ченгетата да прибират подобни нагли, крадливи натури, но това, което видяхме днес в столицата бе по-скоро показна акция, на която бяха поканени както всички журналисти, така и всички любопитни българи. И това, докато Иванчева крещеше на камерите, че пари в нея няма...

Ако се докаже, че е виновна, Иванчева си заслужава белезниците и затвора. Но показната акция на МВР, приличаше по-скоро на брутален екшън филм, в който ни завлякоха, за отвличане на вниманието. Прах в очите. Игра за наивници.

Едва ли някой се съмнява, че жената е дребна риба. Тя се възкачи на кметския трон има, няма преди две години. За това време добре се е ориентирала щом е започнала да прибира такива подкупи. А представяте ли си какво се случва в голямата община? А в парламента? А в Министерски съвет? Щом една кметица може да си поиска, че и да си вземе подкуп от четвърт милион (70 000  са били само аванс), то колко ли прибират останалите над нея?

Тя бе просто начин за отвличане на обществения интерес от истинските престъпници, които прибират не хиляди, а милиони.

Арестът на Иванчева беше удобно по времето, когато в парламента разпитваха Гинка от ЧЕЗ за пореден път. И докато всички зяпаха кадрите от центъра на София, Гинчето се скри от Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около приватизацията на "ЧЕЗ Груп" в България. Тя изпрати представители на "Инерком", а на въпросите отговорила писмено. Не е ли това нагло? А колко ли още подобни на гинкините сделки се случват пред очите ни, но сме заети да гледаме добре поднесения ни екшън с една руса кметица.

Точно това се случи и преди време, когато докато сделката с ЧЕЗ се разгаряше медиите се занимаваха с космическа станция-убиец, с недохранени кончета и какво ли още не.

Въпросът тук е защо се оставяме да бъдем въвлечени в този филм и мълчим. И то не за първи път. Защо не покажем своята гражданска сила? Защо не излезем навън? Нима в България за простести имат сили само инвалидите? 

Тези дни светът отново показа, че може да протестира.

В Испания – около 300 000 граждани излязоха в Барселона.

В Армения – около 5 000 души протестираха в Ереван.

В Словакия – около 30 000 души излязоха в Братислава.

В Унгария – около 100 000 души протестираха в Будапеща.

А в България?

Кога България ще отлепи очи от екрана на телевизора или компютъра и ще осъзнае, че само на улицата може да извоюва правата си.

Или както казва Слави: Време е да изхвърлим боклука. Обединени и заедно!

 

Вижте и други материали по темата:

Слави: Докато светът протестира, в България всичко е точно?!?

Сбогом, Гинке. Здравейте, кончета, комари, костенурки и горски глухари!

Скандалът „Йончева-Борисов“, все същият филм: ПР за отвличане на вниманието

Докато в България спим* >> Над 100 000 в Унгария излязоха срещу Орбан и главния прокурор