Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ДНЕС в десет изречен...
ДНЕС в десет изречения: Как и защо премиерът обърна палачинката

ДНЕС в десет изречения: Как и защо премиерът обърна палачинкатаАвтор: Пенка Керелезова

Бойко Борисов ще остане в историята като премиера, който най-често си сменя мнението. Днес каже едно, утре друго... Тези дни в разгара на скандала с ЧЕЗ обаче промяната на позицията на премиера изглежда доста странна. Даже шокираща.

Първоначално Борисов даде да се разбере, че държавата не може да се меси в сделка "между частни субекти". Не стига това, но той разпореди и пълна проверка на документацията. В специално изявление от Министерски съвет стана ясно, че "правителството няма отношение по сделка между две частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност".

Пред медиите Гинка Върбакова беше на същата позиция: "Това е сделка между две компании. Ако се връщаме към национализация това са едни доста далечни и тъмни времена за мене".

Няколко дни по-късно обаче и Борисов, и Гинка изведнъж заявиха, че не е лошо ЧЕЗ да стане държавна. Като кукли на конци, които се въртят, в която посока ги обърне кукловодът. Абсурдното поведение на премиера и уж най-големия енергиен магнат в България породиха редица въпроси:

- Не беше ли това скалъпен и предварително подготвен и планиран фарс, който да доведе именно до подобно развитие на нещата?

- Не е ли аферата около ЧЕЗ замислена отдавна, така че ако мине постановката с Гинка, мине. Ако ли не – изваждаме от ръкава и резервното зайче с одържавяването на ЧЕЗ. И така хем се прикрива участието на Борисов в сделката, хем се успокоява и общественото мнение, което и без това отдавна се пита защо трябваше държавата да продава ЕРП-тата на частници и така на практика абдикира от основните си задължения?

В свое изявление Стефан Мавродиев (приближен на ДПС) призна, че Българската банка за развитие е имала интерес към сделката с ЧЕЗ. Финансовата институция е 99% държавна. Това със сигурност означава, че правителството и в частност Бойко Борисов е бил наясно с покупката на електроразпределителното дружество.  

В този смисъл има най-вероятно и трети подготвен сценариен вариант, с който предстои да ни запознаят скоро от пиар-студията на "Борисов & со”.

- Не е ли това и начин да се оправдае ново поскъпване на тока?

- Не е ли това мътилка, в която да се скрият промените, които готвят управляващите в закона за енергетиката?

- И в края на краищата не е ли това буря в чаша море, за да види премиерът-слънце как биха се държали и приятелите, и враговете му, при един истински взрив? 

На фона на всичките скандали през годините, които ни обливат с помия, скандалът с ЧЕЗ е грандиозен. Лицемерен и гнусен е. Може би продажбата на най-големите електроразпределителни компании у нас е трябвало да мине тихомълком, както повечето големи сделки с милионни комисионни. Но поради една или друга причина това така или иначе не стана.

Едва ли за някого остана и грам съмнение, че Борисов, ГЕРБ и  цялата власт  не са знаели за сделката. Нещо повече, те не само са били наясно, но са и участват в нея. Затова искането на премиера "да има пълен контрол върху компанията" е страшно. Страшно е, защото ако сделката ЧЕЗ се замете под килима, това ще отвори врата на други подобни и дори още по-големи договори.

А парите от тях няма да влизат в държавния бюджет, а в нечия банкова сметка на Кайманите...

А за нас какво остава?

Да се вземем в ръце и заедно да сложим край на този срамен, грозен и позорящ страната ни скандал!

Иначе и ние с мълчанието и с търпението си ставаме съучастници на всичко.

Аз не искам и няма да бъда! И за това не мълча и няма да мълча…!

 

 

 


54282