Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ДНЕС в десет изречен...
ДНЕС в десет изречения: Къде отиде билбордът?

ДНЕС в десет изречения: Къде отиде билбордът?Мнение на Мирослав Петков - наскоро пенсиониран полицай, гр. Панагюрище

Часове преди началото на българското председателство властта отново се оля брутално. Билбордът на английски език, с който служителите на МВР смятаха да посрещнат представителите на европейските институции в София, беше свален в сряда през нощта. Той се намираше на кръстовището на ул. "Гурко" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в София.

С рекламното пано полицаите се оплакваха от ниските си заплати и условия на труд, за който се борят вече няколко години с Цветановци, Бъчваровци и новите им креатури. От полицейския синдикат коментираха, че нямат представа каква е причината за свалянето на билборда, тъй като той е бил платен за най-малко две седмици.

Подобни пана са поставени и на булевардите "Брюксел" и "Цариградско шосе".

Интересно кой е наредил подобно нещо? Билбордовете се стопанисват от Столична община. Тя пък от своя страна се ръководи от Йорданка Фандъкова – основен и "тачен“ от цяла България представител на партия ГЕРБ. От Столична община заявили, че ще дадат друг билборд на ченгетата, за да не се чувстват ощетени... Но не точно на това централно място. Милите.

А отгоре на всичко и вождът Бойко Борисов сякаш забрави, че сам е бил пожарникар и саркастично, подигравателно и с лека ръка като типичен самодържец "разреши" билбордът отново да бъде качен... Защото той, нашият Бойко е широко скроен и не се притеснява от протести. Напротив "насърчава“ ги даже. Дали?! Или просто не му се иска да се шуми за поредната скандална изцепка на любимата му партия.

На всяка среща на Г-8 има протести. В цял свят (с изключение на държавите с диктаторски режим) гражданското недоволство се счита за проява на демокрация и свобода на изразяване. У нас обаче този доста добре организиран протест на полицията бива спрян. За да не се изложим пред чужденците. Не дай си боже! Представителите на тези държави, в които медиите буквално ни съсипаха от критики ще бъдат извозени със специални коли, до специални хотели, ще се хранят в специални ресторанти, ще ги обслужва специален персонал и ще им пускат специални видеа... За да не видят действителността. Българската, нашата действителност. Истинската. Действителността за живота на т.нар. обикновени хора. Нашият живот.

Онази действителност на протест на полицаи за смешни пари, онази действителност на скандалните убийства, онази действителност на ограбените ни и студени домове, онази действителност на  бедност и беззаконие. Онази действителност, без работещи институции, без капка справедливост... Родната, истинската действителност, в която ни набутаха всички управници от 1990 г., та досега...!

Господа управляващи, с един свален билборд няма да затворите очите и да запушите ушите на гостите си от чужбина. Само ще направите нас, гражданите още по-готови да ви покажем, че не спим. И, че се готвим да изхвърлим боклука.

 

Вижте и други материали по темата:

Правителството предлага на полицаите билборд, за да протестират

Полицаите с два нови протеста през януари

Полицейски служители протестираха за по-високи заплати

Полицаите с ултиматум: Пари или протест!

Десетки полицаи се събраха на протест пред парламента 

Полицаи на протест, блокади в София и страната

Борисов си осигури ежедневни полицейски протести по време на председателството

Правонесправяне… А справедливостта?

Идва ли буря след тежката суша...?

Когато часът удари... или за протестите в миналото и сега

 

 

 

 

 

 


48391