Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / ДНЕС в десет изречен...
ДНЕС в десет изречения: Не ни убивайте!

ДНЕС в десет изречения: Не ни убивайте!Позиция на д-р Магдалена Филева - участник в референдума, експерт здравеопазване на Гражданско движение „ДНЕС“ 

Тези дни многопрофилната болница в Ловеч ще затвори врати. Лекари, сестри и санитари казаха, че хлопват кепенците. И край. Причината е липса на лекарства и консумативи, която поставя в риск живота и здравето на пациентите. За решението си медиците съобщават в декларация до премиера Бойко Борисов, здравните институции, съсловните организации на лекарите и медицинските сестри, както и до местните власти в Ловеч.

До всичко това се стигна след като през декември персоналът излезе на протест и алармира за проблема. След това центърът по хемодиализа върна пациенти, защото нямаше лекарства. И през цялото това време министърът на здравеопазването даваше обещания и мъдри идеи, че ще оправи ситуацията до три месеца, че ще превърне болницата в ДКЦ.

Болницата в Ловеч обслужва близо 140 000 души. 140 000 български граждани, които си плащат здравните осигуровки или нещо повече - имат конституционно право на здравеопазване. Това обаче здравният министър Кирил Ананиев, че и цялото правителство не го интересува. Те просто са заети с европредседателството. Фактът, че една областна болница няма да работи означава смърт. Смърт на хиляди. Защото ако получите инфаркт или инсулт минутите са важни. Защото ако преживееш катастрофа, минутите са важни. Защото животът е крехък и кратък.

Случаят "Ловеч" е само капка в морето. Над 30 болници в цялата страна са пред фалит - реален. Просто затварят. Както затваря обущарница. И никой нищо не прави.

Българи, това е убийство. Ако не го осъзнаем днес, то съвсем скоро ще се сблъскаме с него.

Господа управляващи, не ни убивайте.

Г-н премиер-за-трети път, отворете си очите, отпушете си ушите, слезте от пиедестала на самозабравата и забравете за лъскавия пиар. Вижте участта и мизерията на милиони българи, чуйте воплите и тегобите им.

Прогледнете и не ни забравяйте!

 

Вижте и други материали по темата:

СВЪРШИХА ЛЕКАРСТВАТА ЗА ХЕМОДИАЛИЗА В ЛОВЕЧ

МБАЛ-ЛОВЕЧ СПИРА РАБОТА

Здравето не е бизнес

Господа политици, молете се да бъдете здрави

Предизвестена смърт!

МЗ оправи проблемите на здравеопазването и се зае с пушачите

Всяка година – нов здравен министър, а народът – все по-болен… Докога?

Москов, кога забрави Хипократовата клетва?

Геноцидът над един народ или за лекарствата, които изчезват от пазара

За здравната реформа и клиничната й смърт…

А кой ще защити интересите на пациентите?

ЗАЩО ОЩЕ ТЪРПИМ?