Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / ДНЕС В ДЕСЕТ ИЗРЕЧЕН...
ДНЕС В ДЕСЕТ ИЗРЕЧЕНИЯ: Отново смърт на пътя. А отговорни?

ДНЕС В ДЕСЕТ ИЗРЕЧЕНИЯ: Отново смърт на пътя. А отговорни?Ужасяваща катастрофа потресе България във фаталния петък 13-и. Шест души загинаха край Вакарел, а още десетки са ранени и с опасност за живота. За пореден път инцидентът е с автобус на “Юнион Ивкони”. Запознати твърдят, че возилата на компанията са живи ковчези, а статистиката сочи, че по-големите автобусни катастрофи у нас са именно с тази фирма.

На 30 октомври миналата година при подобен инцидент автобус се обърна отново на магистрала "Тракия" и за щастие имаше само пострадали без жертви.

Още тогава стана ясно, че само за 2017 г. транспортната фирма има 28 съставени акта за нарушения за неправилното функциониране на тахографите и липсата на контрол върху попълването на пътните листове. Последният акт бе на стойност 10 300 лева.

Законът дава право на шофьорите на автобуси да карат в продължение на 4,5 часа, след това да почиват 4,5 часа и чак тогава да имат правото да продължат да шофират още 4,5 часа. След това трябва задължително 11 часа почивка - т.е. не повече от 9 часа на денонощие е разрешеното шофиране. Запознати обаче твърдят, че водачите на автобуси умело манипулират данните, принудени от дългите си смени.

Компанията е собственост на  Ивайло Константинов – депутат от ГЕРБ и член на транспортната комисия в Народното събрание. Той обаче сякаш не взема отношение за това, което се случва с неговите автобуси... Плаща си глобите и продължава по същия начин, излагайки на риск живота и здравето на пътниците.

През есента на 2017 г. министърът на транспорта Ивайло Московски нареди проверка на компанията. Резултатите обаче така и не станаха ясни. По всяка вероятност и сега ще бъде така... Въпреки огромния брой почернени семейства, въпреки невероятния кошмар. А всички те, че и ние имаме право да попитате: 

- Кой ще понесе отговорност за смъртта на техните близки?

- Кой е допуснал компания с толкова много нарушения да извозва пътници?

- Има ли политически чадър над "Юнион Ивкони"?

- Ще се открие ли истинската причина за катастрофата или отново ще потъне някъде в политическо-икономическата мъгла?

- Ще има ли наказани? 

Никой и нищо не може да върне загиналите в зверския инцидент. Семействата ще останат със скръбта си. Сега обаче е време да направим така, че той никога да не се повтаря. Да няма повече майки със сълзи на очи, да няма дъщери и синове, оплакващи своите родители... Днес е време да покажем своята гражданска сила и да се обединим, за да покажем, че законите важат за всички. А който ги е нарушил, трябва да си понесе последствията.

 

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Десет жертви в катастрофата на магистрала "Тракия"

 

Вижте и други материали по темата:

Автобус се преобърна в канавка на АМ „Тракия”, има пострадали (СНИМКИ)

Тежка катастрофа с автобус на АМ „Тракия” при Вакарел

Фирмата с автобуса в канавката е рецидивист. И е на депутат от ГЕРБ

Глобявали 28 пъти компанията с обърнатия автобус на "Тракия"! Шофьорът мълчи пред прокуратурата