Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ДНЕС в десет изречен...
ДНЕС в десет изречения: Стига спахме, българи, проспахме си живота?!

ДНЕС в десет изречения: Стига спахме, българи, проспахме си живота?!Мнение на Иванка Стоянова – студент в Технически университет, гр. Варна

Най-малко 30 000 румънци се събраха на нов голям протест в столицата Букурещ в неделя вечерта. Демонстрации се провеждат и в други части на страната и вероятно стотици хиляди несъгласни с властта са се включили общо в тях. Той е поредният протест. Преди седмици отново хиляди недоволни съседи заляха улиците.

Причините за недоволството на румънците са все същите – проблемите в страната и новото законодателство.

Гледайки шествията в съседна Румъния си мисля и се чудя защо ние все спим и спим...? Така беше когато протестираха македонците, а за пословичните протести на гърците, които не протестират, а направо си воюват за всеко свое право, въобще да не говорим...?

Каква е причината само на крачка от нас хората да защитават правата си, а ние само да говорим и критикарстваме, но да не смеем да се защитим. Най-пресният пример е протестът срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова, който събра само десетки гневни граждани, оплюти от премиера едва ли не като народни врагове, на най-лъскавия от всички лъскави

Често оправдаваме инертността си с факта, че страната ни е преживяла 45 години комунизъм. А Румъния не е ли? А Македония? А Гърция и през диктатура е минала !?

НИЕ, Българите не искаме да протестираме и това може да се дължи само на няколко тъжни причини:

МЪРЗИ НИ. Да, така е. Ние сме мързеливи, и който започне да говори за работливостта на българите да помисли пак.

СТРАХ НИ Е. Последните три управления са в ръцете на едни и същи хора. Когато властта се ръководи само от една партия и тя е пуснала пипала навсякъде, то страхът е навсякъде, повсеместен е! А когато тази партия е в коалиция с останалите, вкл. и с най-голямата УЖ опозиционна, социалистическа партия, то нещата стават още по-сериозни и сложни.

НЕ ВЯРВАМЕ В УСПЕХА. Възможно е – вече 28 години все се опитваме да оправим нещата, но не се получава. На фона на изкрящия от всякъде оптимизъм и всеобща радост, ни лъжат и лъжат година след година, а държавата затъва все по-дълбоко и по-дълбоко. Затова и всички бягат... И търсят спасение другаде.

НЕ НИ ПУКА. Ако вземате заплата от 500-600 лева, търкате билетчета, вземате бързи кредити и не мислите за бъдещото, то защо да ви пука? Все някога ще се мре нали така?

БЪЛГАРИЯ СТАВА СТРАНА НА НАШИТЕ РОДИТЕЛИ, НА НАШИТЕ БАБИ И ДЯДОВЦИ. Факт е, че голяма част от моите връстници – младите хора у нас се изнесоха. Тук-там останахме някои ентусиасти, но повечето изчезнаха в чужбина – за по-добър живот, по-добра заплата, по-голяма справедливост. А протести с баби и дядовци не се правят, няма как да станат... Защото напредък с безперспективност не се постига! И това е ясно като слънчев ден!

Но пък може и това да е целта и на властта и на нейната т.нар. опозиция – бедни, страхливи, зависими, отрудени хора. А така и манипулацията върви по-добре, така се управлява и по-добре и е по-спокойно! И всичко е шест!

Каквито и да са причините за липсата на енергия, вече едва ли скоро ще стигнем румънците. Те и икономически и социално отдавна ни изпревариха.

А при нас, само приказки, захаросани медии, пиар и тишина... И властови бабаитлък.

Ако не излезем от клишето, ако не счупим оковите и ако неразберем, че и големият спасител да дойде няма да ни оправи нещата, ако ние не се обединим и не си помогнем,то нищо няма да се промени. И нищо добро няма да се случи.

Е, значи поне за мен е ясно: Трябва сами да го направим. За да си помогнем. Само ние българите. Да се обединим, да сме единни – и млади, и стари, и богати, и бедни, и  тези,които напуснаха Родината, и ние, които сме тук... Всички!

 

 

 


43545