Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ДНЕС в десет изречен...
ДНЕС в десет изречения: За Бога, братя, не ни подслушвайте!

ДНЕС в десет изречения: За Бога, братя, не ни подслушвайте!Почти 200 млн. лв. отгоре щяло да даде правителството на МВР, Министерството на отбраната и службите за сигурност в бюджета за следващата година. Освен за униформи на ченгетата, огромна част от парите ще отидат за "прилагането на специални разузнавателни средства" или с други думи - за да ни подслушват. От идването на Борисов на власт слухтенето под завивките стана запазена марка за партията. Кой се провинил, кой не - няма значение. Големият брат гледа. Информацията, получена чрез подслушване, макар и незаконно е изключително ценна. Може да послужи я за рекет, я за саморазправа, я за изнудване... И всички знаем, че това се случва с всеки дръзнал да вдигне глава срещу системата. Спомняте ли си скандалът, свързан с Цветан Цветанов, за който твърдяха, че дал нареждане да се подслушват и следят всички опозиционери на ГЕРБ?  А делото за подслушване срещу него, което завърши с оправдателна присъда няколко години по-късно?

През 2018 г. в сектор сигурност ще бъдат похарчени 2.717 млрд. лв. За сравнение планираните за 2017 г. разходи са били 2.530 млрд. лв. Традиционно от специалните служби най-голям бюджет получава ДАНС, който е увеличен с близо 1 млн. лв. Контраразузнаването, което през последните години е ангажирано основно с пресичането на терористична дейност, ще разполага със 108 млн. лв. 

Увеличение има и в бюджета на Националната служба за охрана (НСО). Близо 100 хил. лв. отгоре са планирани за държавните гардове. Отделно от това обаче, заради европредседателството, службата ще получи за 2018 и 2019 г. допълнителни 1 325 000 лв. Със 77 хил. лв. се увеличава бюджетът на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО), която се занимава с прилагането на специални разузнавателни средства. Разходите на ДАТО се оценяват на 48.4 млн. лв.

А какво се случи през 2017? Отново увеличение и то не малко... Разходите за настоящата година на ДАТО са 43.620 млн. лева. Това обаче е два пъти повече от парите, които са похарчени за 2016 - 25 млн. лева. Същото увеличение се вижда и при ДАНС, МВР и гардовете на НСО - всяка година парите за тях се увеличават, ако не двойно, то почти 1/3.

Тенденцията е ясна - само нагоре! А междувременно става ясно, че увеличават детските надбавки с цели 3 лева! От 37 стават на 40. А за семействата, които имат две деца сумата ще е "още по-голяма" - 90 лева като сега са получавали 85! Справедливо, нали?

Нямаше да има нищо лошо в бюджета за отбрана и сигурност, ако средствата се насочваха за подслушване на опасни криминални индивиди, но уви. Престъпникът не подслушва престъпник. Любопитен факт е, че през последните години държавата дава двойно повече средства за подслушване и следене. Едва ли причината е, че държавата ни става все по-опасно място. А ако е така, то защо МВР и службите се хвалят само с добре свършени дела, ако сме двойно застрашени.

В държавата на подслушванията май дойде ред да кажем: За Бога, братя, не ни подслушвайте!

 

Вижте и други материали по темата:

Цветан Цветанов с нареждане да се подслушват и следят всички опозиционери на ГЕРБ

За какво харчат парите на хората! ВИЖТЕ* >>> Правителството налива допълнително 200 млн. за сигурност и подслушване

Нареждал ли е подслушване Цветанов – или да?

Увеличават размера на детските добавки и разширяват обхвата им


39942