Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ДНЕС в десет изречен...
ДНЕС в десет изречения: Зле сме, господа управляващи! Зле сме (ОБНОВЕНО)

ДНЕС в десет изречения: Зле сме, господа управляващи! Зле сме (ОБНОВЕНО)Правителството повишава драстично заплатите на втория ешелон на властта – заместник-министрите и на началниците на политическите кабинети. С изменението заплатите на заместник-министрите стават 85 на сто от заплатите на министрите или около 3900 лева. Горе–долу толкова ще взимат и началниците на кабинети. Прекрасна новина. Все пак, достатъчно удовлетворяващите заплати за управленците е предпоставка за ликвидирането на корупцията по високите етажи.

Друг е въпросът, че когато в една бедна и изстрадала страна като нашата, когато огромна част от хората се борят не за по-добър живот, а просто за оцеляване, то увеличението на възнагражденията на висшия държавен клир е направо кощунствено. За морал не може и дума да става, но поне елементарна съпричастност и солидарност с бедстващите българи трябва да има.

Виждали ли сте снимките на германски министри да ходят на работа с колело? А японски депутат в метрото? Спомняте ли си как преди време дори Бойко Борисов каза, че е добре да се махнат служебните коли.

Хубаво би било, ако това увеличение не идва на фона на изказванията на бизнеса, че "повишаването на минималната заплата може да е много вредно", както и на думите на Борисов, че "като дойде петък, няма разминаване по „Витошка”, кафе няма празно. Зле сме, но… колко да сме зле...".

Всъщност зле сме, г-н Борисов. Много сме зле. Зле сме, уважаеми работодатели. Зле сме, НЕуважаеми министри, депутати и всякакви други управляващи индивиди.

Зле сме, но вие не го виждате или се правите, че не го виждате.

Зле сме, защото пенсията е средно 200 лева, минималната работна заплата е 460 лева, масовите възнаграждения в страната са малко над тази, а детските надбавки за месец са 37 лева!

Вие обаче гледате от собствената си камбанария. Слезте долу, идете при хората. При тези българи, които всеки ден се чудят с какво да купят хляб на децата си, при тези българи, които от години не са имали нови обувки, при тези българи, които живеят без ток и вода. При тези милиони българи, които живеят с 500–600 лв., дори и с по-малко.

Това е България, господа управляващи. И докато вие непрестанно си повишавате заплатите и екстрите, а народът мизерства, никога няма да се оправим.

Защото не може да е добре страна, в която 1,2 млн. да живеят добре, а 6,7 млн. едва да кретат. И тъй като вие не искате, не можете и няма да промените това, то ние трябва да го направим! И то скоро. Как? Ще поговорим пак след време..., но не много дълго време!

 

 


39430