Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / До 27 август българс...
До 27 август българските пенсионери в Турция декларират, че са живи

До 27 август българските пенсионери в Турция декларират, че са живиНационалният осигурителен институт удължи срока за подаване на декларации за живот от българските пенсионери в Турция до 27 август.

Въз основа на споразумението между правителствата на България и Турция за изплащане на български пенсии в Турция сънародниците ни са задължени два пъти в годината да декларират пред българските власти, че са живи.

През януари и юли получателите на такива пенсии трябва да се явяват лично пред официален орган в Турция за заверка на декларацията за живот, след което оригиналът на документа се изпраща до Националния осигурителен институт (НОИ), дирекция "Европейски регламенти и международни договори" на адрес: 1303, София, бул. "Ал. Стамболийски" № 62-64.

Когато документът се отнася за първото полугодие, той трябва да е получен до 10 февруари.

Въпреки че срокът за подаване на декларациите за живот за второто полугодие на 2019 г. беше до 10 август, той се удължава до 27 август.

В случай на спиране на пенсията изплащането се подновява след, като в НОИ бъде получена надлежно заверена декларация за живот. Официални органи за заверка на декларациите са посланиците и консулите на България в Турция, турският Институт за социално осигуряване или други длъжностни лица, определени от турското вътрешно законодателство - община, кметство, областна управа, нотариус.

 

 

Източник:https://news.bg/


110687