Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / До 3 хил. лв. е санк...
До 3 хил. лв. е санкцията за оповестяване на данни за дете

До 3 хил. лв. е санкцията за оповестяване на данни за детеСанкциите за оповестяване на данни, свързани с дете, са в размер от 1000 до 3000 лв. при първо провинение или имуществени санкции от 3000 до 5000 лв. При повторно провинение са съответно от 3000 до 5000 лв. и от 5000 до 10 000 лв. Това обясни Живка Георгиева, главен инспектор в ДАЗД, съобщи bTV.

От Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) заявиха, че правата на момчето, което е комуникирало с ИД, са нарушени, защото са изнесени данни, които издават неговата самоличност и той е идентифициран.

Това е нарушение на Закона за закрила на детето, който регламентира, че не следва да се разгласява информация за дете без съгласие на неговите родители. Ако детето е над 14 г., трябва да се вземе и неговото съгласие, допълни още Живка Георгиева.

ДАЗД е започнала проучване за установяване на административно нарушение. Уведомена е дирекция „Социално подпомагане” – Пловдив и Областната дирекция на полицията в града с цел да се окаже подкрепа на детето и семейството.

Изпратени са и писма до специализираните служби за борба с тероризма с молба да бъдат предоставени насоки за работа в подобни ситуации.

Припомняме, че на 11 юни от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) внесоха сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), вътрешния министър Младен Маринов, председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Искането им е да се разследва изтичането на информация, известна единствено на служители на съдебната власт, МВР и/или ДАНС.

Настояването е шефовете на тези институции да проверят за извършени дисциплинарни нарушения от техни служители. От асоциацията ще настояват за санкция за агенцията, разкрила самоличността на детето. Те призовават за максимални санкции от страна на ДАЗД към медията, нарушила правилата.

"Отговорност за действията на ПИК може да бъде потърсена и от Агенцията за защита на личните данни. Незаконното разкриване на самоличността на детето категорично не е от обществен интерес и в този смисъл не бива да се третира като журналистическа дейност", пишат от АЕЖ и припомнят, че агенцията е разкрила самоличността на ученика, мястото където учи, подробности за семейството му.

Репортер на агенцията е разпитал съученици на момчето, без да е поискал и получил съгласието на възрастните, които отговарят за тях, пишат от асоциацията като казват, че самоличността на младежа не би била разкрита без съдействие на институциите.

 

 

Източник:https://www.actualno.com/


102661