Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / До дупка >> Довечера...
До дупка >> Довечера пред парламента ще има нов протест срещу ограниченията на къмпингуването

До дупка >> Довечера пред парламента ще има нов протест срещу ограниченията на къмпингуванетоС ново събитие тази вечер пред Народното събрание продължават протестите срещу ограниченията на къмпингуването (за подробности виж събитието във Фейсбук тук). Целта на организаторите е да призоват депутатите да уважат ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и да не утвърждават въпреки него спорните промени с повторно гласуване в парламентарна зала. Ветото беше изненадващо разгледано в извънредна точка на непланирана дискусия на ресорната парламентарна комисия вчера, която с мнозинство отхвърли аргументите на държавния глава.

 

Предложенията за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие на правителството се дискутират в оспорван дебат от февруари насам. В протестите досега основните искания са както отпадане на забраните за свободно къмпингуване, така и разумни регулации и гарантирано устойчиво управление на туризъм близо до природата. Сред исканията е и създаване на превантивна устройствена защита за терените зад незастроените плажове и да не се допуска строителство по крайбрежната ивица.

 

Промените 

Новите текстове в ЗУЧК, внесени по инициатива на министъра на туризма Николина Ангелкова, предвиждат в чл . 30 на закона глоби за коли и плажуващи върху дюни (освен ако не са ембрионални дюни, които са в процес на формиране). Новите глоби за автомобили и плажуващи на дюните, предложени от правителството и одобрени от Народното събрание, са за плажни принадлежности и за палатки от 500 до 1000 лв., а за автомобили - от 1000 до 3 хил. лв. 

В същия законопроект депутатите се погрижиха и да осигурят свободния безплатен достъп до плажовете да важи не само за пешеходците, но и за автомобили. Това се случи, като по предложение на Валери Симеонов, Християн Митев и Георги Колев ("Обединени патриоти", партия НФСБ) в чл. 10 ал. 2 думата "пешеходен" се заличи с цел безплатният свободен достъп до морските плажове да бъде не само пешеходен, но и автомобилен.

 

Въпреки настояванията на граждани и неправителствени организации, че основното увреждане е от презастрояването на брега, нито един депутат не внесе предложение за нуждата защитените от "Натура 2000" дюни да бъдат пазени чрез глоби и от строежи.

 

В промените на закона между първо и второ четене председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов ("Обединени патриоти", партия ВМРО) внесе и предложение за още едно ограничение за къмпингуването чрез чл. 10а - то да се случва само в специално урегулирани за целта места. Това означава, че дори в собствения си имот гражданин не може да паркира кемпера си или да си разпъне навес, ако имотът не е регламентиран като специално място за къмпингуване. Същото важи и за паркинг, който не е регламентиран като "място за разполагане на кемпери и палатки". Глобите за разполагане на палатка или кемпер извън специално регулирано са от 1000 лв. до 3000 лв. За "устройване" на такива места извън реда, посочен от закона, се предвиждат глоби от 5000 до 10 000 лв.

 

Правилата за тези "специални" места, които към момента не съществуват, обаче се отлагат за формулиране в рамките на следващата година от бъдеща наредба по чл. 10а от ЗУЧК. С тази наредба се очаква 4 министерства - на околната среда, на туризма, на регионалното развитие и на земеделието, храните и горите - да определят цялата рамка за изискванията и създаване на специално регулирани места за къмпингуване, които да са единствените, където е разрешено да се разполагат каравани, кемпери и палатки.

 

Ветото 

Именно тези текстове, забраняващи къмпингуване извън "специални", но несъществуващи места, предизвикаха и ветото на президента. То бе наложено върху изискванията палатки, кемпери или каравани да се разполагат само в специално регулирани места за целта (§ 2 на законопроекта, с който се променя чл.10а от ЗУЧК), както и върху глобите при лагеруване извън такива места (§ 9, или чл. 24в от ЗУЧК). Нуждата за отхвърляне на промените в ЗУЧК бе аргументирана с конституционните права на гражданите на чиста околна среда и задължението на държавата да се ангажира в осигуряването на опазването и възпроизводството на околната среда.

 

В мотивите на ветото беше посочено също, че "при липсата на яснота за капацитета на местата, разрешени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за несъразмерност между високите и строги санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата. Стандартите и нормативите все още не са установени, както повелява Конституцията (чл. 55), но високите глоби вече са разписани в закона".

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/zelen/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

По традиция! >> Регионалната комисия в НС отхвърли ветото на Радев за къмпингуването

Д-р Полина Карастоянова: Темата за къмпингуването не трябва да е платформа за партиите

В България има само девет къмпинга според Евростат

Министър Ангелкова: Извършваме мащабни проверки за нерегламентирана туристическа дейност, безкомпромисни сме при нарушения

На лов за вещици >> Министерство на туризма и КЗП с изненадващи проверки по морето

Законът за Черноморието: Внимание, палатка! Опасно за живота!

Глобата за хавлия върху дюни се изроди в строителство и в забрана на палатките


104420