Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Доброволците на „ДНЕ...
Доброволците на „ДНЕС” – Благоевград събират помощи за пострадалите от наводнението във Варна. Организират фотоизложба за 60-годишнината от най-голямото наводнение в историята на Благоевград

Доброволците на „ДНЕС” – Благоевград събират помощи за пострадалите от наводнението във Варна. Организират фотоизложба за 60-годишнината от най-голямото наводнение в историята на БлагоевградДоброволците на Гражданско движение „ДНЕС” в Благоевград повече от 10 дни събират помощи за пострадалите от наводнението във Варна. Желаещите да се включат в доброволческата акция могат да предоставят своята помощ в приемната на Движението в Благоевград на ул. "Мите Марков" 5.

Друго наводнение – най-голямото в историята на Благоевград, също стана повод доброволците на „ДНЕС” да се включат в организираната от Община Благоевград и Регионален исторически музей и Държавен архив кампания по набирането на документи и снимков материал за опустошителното наводнение в града през 1954 г. С архивните материали ще бъде организирана изложба. На 2 юли 2014 г. се навършиха 60 години от най-голямото в историята на Благоевград наводнение, взело 13 жертви и причинило непоправими разрушения. На този ден през 1954 г. река Джумайска Бистрица, която пресича града, полудява. Воден талаз висок 5-6 метра, влачещ със себе си камъни, дървета и тиня, за минута залива къщи, магазини, складове, дюкяни, площади и улици. Тогавашната статистика за нанесените щети сочи - 13 жертви, 58 наводнени къщи, от които 31 напълно негодни за обитаване. Още на другия ден благоевградчани започват работа по отстраняване на щетите. Мобилизирани са всички мъже от 18 до 60 години, но наравно с тях участват и много жени и деца, които работят денонощно за разчистването на града. На 23 юли 1954 г. с Постановление на Министерски съвет са отпуснати милиони левове за възстановяване на града и помощ за пострадалите семейства, останали без покрив и прехрана. От София идват десетки багери, камиони и стотици войници от Строителни войски, които работят денонощно.

В знак на признателност към всички съграждани, помогнали за възстановяването на Благоевград, и към всички доброволци, включили се в изграждането на голяма част от днешния облик на града, Община Благоевград предвижда за 23 юли множество инициативи. Приканват се всички, които разполагат с архивни материали за наводнението и отстраняването на последиците от него, да ги предоставят в Регионален исторически музей до 15 юли.


664