Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Доц. Христо Христев: Демократичният изход от ситуацията са нови избори

Доц. Христо Христев: Демократичният изход от ситуацията са нови избориПричината за позицията ни беше отстраняването чрез премерена сила на първия палатков лагер, изграден на Орлов мост. Смятаме, че в развитието на протестите се наблюдава неприятна тенденция за опит за делегитимиране и опорочаване на протеста чрез управляващите и близките до тях медии.

 

Това заяви пред bTV доц. Христо Христев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Повод за думите му е позицията на академиците, които подкрепиха гражданското недоволство след правителството. Отвореното писмо вече е подписано от над 100 преподаватели.

 

Барикадираните кръстовища в столицата обаче станаха повод да се говори за нарушаване на граждански права.

 

"В упражняването на права понякога има колизия - от една страна има граждани, които настояват за правото си на свободно придвижване, а от друга - граждани, които искат да изразят правото си да изразяват мнение. Трябва да се прецени на кое право се дава превес. В този смисъл има ясна практика на европейските институции. Бих искал да поставя и акцент, че в някои от най-старите витални демократични системи, каквито са френската и амепиканската, фундаментално е заложено правото на гражданско неподчинение. В САЩ има дори право да се свали правителството със сила, ако не се зачитат гражданските права. Никой от протестиращите не носи оръжие. Никой не е призовал за насилие", посочи още доц. Христев.

 

Той не се ангажира с прогноза как ще се развият процесите, които се случват в момента у нас.

 

"Надявам се, че няма да изкараме месеци наред в протести. Поведението на управляващите не е израз на отговорност. Те трябва да отстранят тесните си политически интереси и да се отиде към демократичния изход от тази ситуация - провеждането на нови избори", категоричен беше доц. Христев.

 

 

Източник: https://frognews.bg/

 

 

 


132894