Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Доц.Мангъров: Ако се...
Доц.Мангъров: Ако се намалят изследваните ще се намалят и случаите, ако се увеличи броя на изследваните ще се увеличи и броя на доказаните

Доц.Мангъров: Ако се намалят изследваните ще се намалят и случаите, ако се увеличи броя на изследваните ще се увеличи и броя на доказанитеНикой не ме е заплашвал. В устата ми се слагат думи, които не съм казал. Това много ме дразни. Това е просто начин, явно се търси начин, да бъда вкаран в конфликт, в който никога не съм бил и не искам да бъда. Всичко което е казано е публично, но виждам и чета, че съм казал неща, които не съм казал. Явно това е целенасочено, за да бъда вкаран в конфликт, какъвто не желая.

Това заяви доц. д-р Атанас Мангъров пред медията ни. Ето какво каза още той пред екипа ни:

 

Доц. Мангъров от ваше изказване пред Канал 3 оставаме с притеснително впечатление, че някой от властта, едва ли не отправил, заплахи към вас. Така ли е?

 

Въобще не става дума за такова нещо! Въобще, ако се опитвате да изкривявате думите ми, изобщо няма да говоря с Вас! Това което съм казал пред Канал 3 съм го казал, може да чуете думите ми. Това е.

Всичко, което съм казал е от чисто медицинска и научна гледна точка. Тези неща, които виждам, че циркулират в интернет са абсолютно неверни.

 

Не се опитвам да изкривя думите ви, а да изясним това. Имам и други въпроси. След като премиерът се изказа остро срещу вас имаше ли дебат в експертния съвет, колегите ви защитиха ли Ви?

Да.

 

Експертния медицински съвет обяви, че продължава работа си по това което създаде като продукт – вие участвате ли, продължавате ли да надграждате вашата част от изследването.

Да, съветът продължава да работи, ние си поддържаме контакти. Ако нещо излезе, то ще бъде обявено.

 

Очаквате ли втора вълна на вируса? Има днес информация, че има завишаване на регистрираните случаи в Китай.

В момента не мога да отговоря на този въпрос, не съм запознат с данните от Китай.

 

Какво да очакваме в България, повечето прогнози е за пик около Великден?

Най-вероятно ще бъде така, ще има. В момента се прави максималното, което може да се направи при тези обстоятелства. Очакваме да видим какъв ще бъде резултата от всички тези взети мерки.

 

Какво означава всъщност пик? Каква е прогнозата за България? Означава ли стотици регистрирани за деня или голям брой смъртни случаи?

Не, не няма да им такива. Пик е когато е достигнат максималната заболеваемост от дадено заболяване, в случая коронавирус.

 

А в цифри, какво означава?

Не мога да ви кажа в цифри. Официално в цифри се говори когато има над 200 заболели на 10 000 души население.  Това най-вероятно няма да го достигнем, защото хващаме малка част от случаите. Но това което бихме нарекли пик, е ако всеки следващ ден новооткритите случаи започват да намаляват. Това означава, че сме достигнали и сме преминали върха на заболяванията в страната.

 

Това не зависи ли от броя на изследваните?

Ако се  намалят изследваните ще се намалят и случаите, ако се увеличи броя на изследваните ще се увеличи и броя на доказаните.

 

 

Въпросите зададе: Диана Йонкова

 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мангъров контра на Борисов: Колективният имунитет трябва да се случи, за да се преодолее зараза

Нов скандал в държавата >> Проф. Коста Костов обяви, че разпуска медицинския съвет

Властта с арогантен пир по време на COVID-19: Министри и депутати с по-високи заплати от днес

Слави: Избрали сме алчни и самозабравили се депутати. Следващият път да внимаваме!

Държавна помощ за самонаетите - как е в Европа и какво искат адвокати от Борисов и компания

Властта: "ЕС не ни помага". Не, не е вярно. Ето фактите и числата123969