Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Докато Борисов дава ...
Докато Борисов дава брифинги!? >> Масови безплатни тестове за Covid-19 в Кипър

Докато Борисов дава брифинги!? >> Масови безплатни тестове за Covid-19 в КипърМасови безплатни тестове за короновирус се извършват от днес в двете най-големи огнища на инфекцията в Кипър. Досега в страната са потвърдени 396 случая на коронавирус, при проведени близо 9500 теста.

Вземането на проби за 1000 безплатни РНК теста започна днес в град Пафос, на западното крайбрежие на острова, който е най-критичната точка на инфекцията в Кипър. Участниците в скрининговото изследване са подбрани по демографски критерии, за да се получи по-точна представа за епидемиологичната обстановка.

В Пафос до края на март са регистрирани 61 случая на коронавирус, 34 от които са медицински специалисти.

Държавната болница в града периодично се затваря изцяло или отделни клиники заради заразени пациенти или персонал. Три частни болници също спряха временно заради положителни случаи на лекари.

В центъра по кръводаряване бяха открити заразени пациент и медицинска сестра, както и 3 случая в районния съд.

500 безплатни теста се извършват и във второто по големина огнище – малката община Арадипу в района на Ларнака, където до края на март са регистрирани 39 случая.

Тестването, което ще продължи до вторник, се заплаща съвместно от Министерството на здравеопазването, общините, професионални организации.

В зависимост от резултатите ще бъдат предприети нови мерки за ограничаване на разпространението на вируса, възможно е поставянето на двата района под карантина.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР НовиниБНР КултураБНР СпортБНР ЗдравеБНР Бизнес и финанси.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.bnr.bg/

 

123873