Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Докато Борисов и вла...
Докато Борисов и властта се кичат с > Германия подпомага граждани и бизнес със...700 милиарда!" title="Докато Борисов и властта се кичат с "приказни мерки" >> Германия подпомага граждани и бизнес със...700 милиарда!" />

Докато Борисов и властта се кичат с "приказни мерки" >> Германия подпомага граждани и бизнес със...700 милиарда!Германският Бундестаг прие с голямо мнозинство поправката в тазгодишния бюджет на страната, с която отпуска 600 милиарда евро помощ за справяне с икономическата криза и предвижда взимане на заем в размер на 156 милиарда евро. Общо с всички предвидени помощи за семейства и малки фирми, кредити, разсрочване на дължими суми и заеми, сумата, която Германия предвижда за справяне с кризата, е 1400 милиарда евро - рекордна в историята на Германия.

С това Германия се отказа от дългогодишното спазване на така наречената „черна нула“ в бюджета – излишък и липса на заеми.

Предвидено е и ако се налага държавата да се включва с участие във важни за суверенитета на Германия фирми, които изпадат в затруднения.

Към пакета от мерки, който бе гласуван, освен поправка в бюджета има и многобройни правила за защита на предприятията  и здравната система, на семействата и наемателите, както и на самонаетите. Планирано е разхлабването на ограничителната клауза за задлъжняването, която е заложена в конституцията.

 

Поради условията на пандемия се затяга и законът за защита от инфекции, като администрациите, отговарящи за това, получават по-големи правомощия.

Родители ще имат право на финансова подкрепа, ако заради липсата на училище и детска градина не могат да ходят на работа.

Парламентарното заседание мина при невиждани досега условия. Депутатите седяха през един стол, мнозина не се явиха, защото са в карантина или болни. Канцлерът Ангела Меркел също е в карантина у дома си и бе замествана от финансовия министър и вицеканцлер Олаф Шолц. Бе решено парламентът да работи до септември, ако поне една четвърт от депутатите могат да участват в заседания.

Председателят на Бундестага Волфганг Шойбле откри заседанието, отправяйки благодарността на всички политици към хората, работещи в здравеопазването и в супермаркетите и снабдяването.

Стана ясно и че целта на взетите мерки е още преди 1 април към фирмите да потекат първите финансови помощи.

 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://clubz.bg/

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Ани Алашка: Парите не са за бизнеса, а за една банка, която знаем кого подпомага

Още думи на вятъра! >> Бойко Борисов: За бизнеса даваме 4,5 млрд. лв. Ще си произвеждаме респиратори

218 са вече случаите на коронавирус у нас

202 са случаите на коронавирус у нас

Вражди по време на епидемия

Триумфът на опростачването

При едночасова реч >> Борисов бесен на Радев! Обини го в егоцентризъм и популизъм

 


123286