Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Докато България „удр...
Докато България „удря“ първото място по смъртност, Сачева фашизоидно рапортува: Управляваме кризата...!?

Докато България „удря“ първото място по смъртност, Сачева фашизоидно рапортува: Управляваме кризата...!?Управляваме кризата, управляваме противоепидемичните мерки. Ако е останало впечатление за изпускане на кризата, това се дължи на факта, че пандемията не е позната. При непознат път няма как понякога да не криволичиш и да не завиеш погрешно наляво или надясно. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Опозиционното говорене е повече упражняване на мания за величие, а не опит да се помогне, добави тя.

В момента имаме 5800 души с коронавирус, които се лекуват в българските болници. Само за последните седем дни почти 5700 са тези, които оздравяха. В повечето болници има необходимата техника и предпазни средства. Това, което липсва, са лекарите, защото те са с това заболяване в момента. Времето през лятото беше използвано за планиране, закупуване на лекарства и апаратура. 60 млн. лева са изразходвани, за да се плащат допълнителни материални стимули на лекари и медицински сестри, но няма как от март до септември да произведем нови лекари и нови медицински сестри, заяви социалният министър.

Проф. Ангелов се сдоби с нови заместници след разпореждане на Борисов

План има и конкретни мерки се вземат в зависимост от това колко е заболяемостта. Пандемията е трудна за управление, защото е трудна за прогнозиране. Проявяваме адекватност, а не липса на контрол, подчерта Сачева.

По думите ѝ при случаите на хора, останали без лечение, става дума за отделни казуси. Едно е да говорим за казуси, друго е система, посочи министърът на труда и социалната политика.

Деница Сачева каза, че детски добавки ще има за всички, но е променен механизмът за получаването им. Нормално е политическите решения да бъдат изготвяни в диалог и при обсъждане на алтернативи. Мога да призная, че не беше добра комуникацията. Трябваше да се намери добър баланс между желаното и възможното. Но парите за полицаите и медиците са осигурени, а детски добавки ще има за всички - през директни плащания и през данъчни облекчения, увери тя.

В отговор на въпрос Сачева заяви, че даването на допълнителни 50 лева към пенсията на всеки пенсионер не е популизъм, а грижа за всеки един човек в условията на криза. Не можем да бъдем обвинявани за популизъм и купуване на гласовете им, защото това е обидно за самите тях. Ние полагаме грижа за всеки един човек в условията на криза. Стремим се да застанем зад всеки, който има нужда от помощ, подчерта социалният министър.

По 50 лв. за пенсионерите и през декември. Борисов: Възрастните са ни приоритет

Тя съобщи, че нивото на безработицата в България за октомври е 6,9%, като за септември е било 7,2%. В момента безработните у нас са 222 518 души, уточни Сачева.

Нямаме притеснения да въведем по-строги мерки, но трябва да бъдем внимателни, защото това може да пречупи крехкото възстановяване на икономиката, каза още Деница Сачева.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://novini.bg/

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Управлението на Борисов-3 поразява със смърт! >> България вече е първа по смъртност от COVID-19 в ЕС

 

 

 

 

 

 

 


140800