Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Докато властта разпр...
Докато властта разпределя поръчки >> Децата отново получават некачествена храна в училище

Докато властта разпределя поръчки >> Децата отново получават некачествена храна в училищеПрокуратурата е наредила на Агенцията по храните да провери как се спазват изискванията за качеството на храните в училища и градини още на 9-и септември т.г.

 

Супа за 4.50 лв.

Напук на всички наредби за здравословно хранене на децата, в част от училищата продължава да се предлага храна с лошо качество. За това сигнализират родители броени дни след началото на учебната година. Заради COVID-19 в много учебни заведения бяха въведени доставки от кетъринг фирми, но някои от фирмите очевидно решиха да извлекат максимална печалба от храната на учениците. След поредните снимки на безумни закуски, които и днес бяха пуснати във фейбук, от Върховната административна прокуратура излязоха със съобщение, че още на 9-ти сетметври т.г. са възложили на Агенцията по храните да направи проверки за спазването на изискванията за качество и безопасност на храните в училища и детски градини.

"Това е ГОЛЯМАТА порция за обяд, която дават на децата в училище. Това нещо струва 4.5 лв - като 1 лв. струва кутията!", възмущава се майка на дете от началния етап в 126-то ОУ „Петко Ю. Тодоров“ в София в социалните мрежи. "За 4.50 лв. (голяма порция) е 1 пръст храна. Как може такава подигравка?! Кетърингът в другите училища е 3.50 и имат салата или супа + основно + хляб + десерт", добавя друга. Доставчикът на обяда, който би трябвало да представлява пюре и пуешко, а всъщност изглежда като супа, е нает от общината, тъй като обществените поръчки за храна в училищата са в тяхната компетенция.

Днес пред Нова телевизията майката Милена Манолова коментира, че порцията е прекалено малка, а опаковката - твърде скъпа. „Цената на предлаганата порция е изключително завишена, включително и 1 лв за пластмасови кутии, които струват 5 ст. А да не говорим за количеството храна, защото това беше голяма порция, която аз публикувах”, обясни тя. Според управителя на фирмата обаче е спазен точния грамаж по изискване. "Когато се сложи храната в голям съд, визуално тя изглежда много малко. Въпросната снимка, която изтече от родител, тогава готвачката беше поръчала, или по погрешка са й докарали, купички за еднократна употреба със 750 мл вместимост”, обясни Силвия Симеонова. От Нова тв посочват, че докато са били в 126-то, са получили още оплаквания и снимки, този път от учители - за малко парче пица на цена от 1.50 лв. и филия с кашкавал. Липсвали пресни плодове и зеленчуци. 

В случая имаше светкавична реакция от директора на училището Росен Димитров. "Бих искал да да уведомя всички родители, че не сме избирали фирмата за стола на училището. От два дена водим война с тях, относно "храната", която дават на децата. За мен, като директор и родител, е пълна подигравка с всички нас - деца, родители и учители! Уведомил съм заместник - кмета на район "Триадица" за положението. Моето мнение е, че въпросната фирма няма място в нашето училище. Извинявам се на всички за причиненото неудобство. Винаги сме поставяли децата на първо място", написал той във фейсбук профила на училището.

Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов вече е назначил проверка. "Недопустимо е храна в този вид и с очевдино лошо качество да бъде сервирана на учениците. Ангажирам се с проблема и ще бъдат предприети всички необходими мерки, включително и ако се налага- прекратяване на договора с избрания участник", казва той. Божилов пояснява, че спечелилият консорциум е участвал в публична процедура - конкурс, при ясни и прозрачни правила. Офертите са оценявани от комисия, съставена от служители на районната администрация, представители на БАБХ, РЗИ, представители на училищното ръководство и настоятелство.

По информация на Нова тв проверката на място не е открила нарушения освен това, че децата се хранят в клас, а не в стола заради продъжаващ ремонт. Районният кмет е бил категоричен, че ако се открият по-сериозни нарушения, фирмата ще бъде сменена.

Проблеми, както всяка година, има и с безплатните закуски, които получават учениците. За тях училищата обявяват обществени поръчки и често избират най-ниската оферта. В социалните мрежи също преди ден бе пусната снимка на кроасани, получен от учениците в началния етап в 38-мо училище "Васил Априлов" в столицата. "Нямам нищо против консумацията на подобни храни. Който иска, да им се наслаждава колкото иска. Само съм леко озадачена защо се раздават на децата в училище. Само три консерванта имат. И палмова мазнина", ядосва се майка. В други училища сред безплатните закуски продължават да се предлагат вредни храни като линцери, вафли и т.н., въпреки наредбите, които не позволяват подобни храни.

Във фейсбук днес се появи и друга потресаваща снимка - на "кренвиршка", представляваща изсъхнал кренвирш, по похлупен с питка хляб. "Днес раздадоха на детето ми тази закуска в ОУ "Св. Патриарх Евтимий", при вида на закуската на детето ми му прилошава. Ако децата не се разболеят от вирусите, ще се разболеят от храната, която консумират в училищата", написа майка от Търново.

Проблемът, който много пъти е описван от "Сега", има две страни - от една страна е недостатъчното финансиране от държавата за закуските (по 60-70 ст. на закуска за 2019/20 г.), от друга - слабият контрол. В резултат на масовите оплаквания преди 1-2 години, МОН реши да разделят закуските на 2 вида - подкрепящи и основни, като всяко училище в диалог с родителите вече може да избере какъв вид да са те. Обяснението бе, че в някои училищата децата са презадоволени и нямат нужда от голяма закуска, докато в други, по-бедни региони, тя играе и социална роля. Въпреки това некачествени закуски продължават да се предлагат и до днес. А анкета на фондация "За храната" от т.г. показа, че 72% от родителите искат парите, които държавата предоставя за безплатни закуски в училище, да се дават за нещо друго. Причината е точно лошото качество на въпросната храна, която много често учениците от I до IV клас хвърлят в кошчето за боклук.

Заради COVID-19 тази година се появи и друг проблем - използването на пластмасови чинии и прибори за хранене, които са вредни за природата, но и за здравето, особено ако в тях се изливат горещи течности като супи или чай. Много родители се възмущават от новите практики и купищата пластмаса, която ежедевно изхвърлят училищата у нас, но директорите се оправдават с нуждата от по-засилена хигиена в условия на коронавирус.

 

ПРОВЕРКА

Проверката, възложена от ВАП на Агенцията по храните на 9-ти септ., следва да установи спазват ли се изискванията в закона за храните относно качеството и безопасността на храните от кухни, предлагани в училища и детски градини. "Необходимо е получените резултати да се синтезират в обобщен доклад, в който да бъдат отразени направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и заповеди за налагане на принудителни административни мерки", пишат от прокуратурата. Оттам допълват, че продължават проверките на БАБХ, възложени от ВАП от началото на епидемиологичната обстановка в страната, с цел предотвратяване и недопускане на нарушения при предлагането на храни на пазара, а при констатирани такива - предприемане на действия от компетентност на контролните органи и санкциониране на нарушителите.

 

ОТ УЛИЦАТА

"Около училищата има павилиончета, магазинчета, в които се предлагат всички възможни изкушения за децата, по правило вредни. Като започнете от шумящите опаковки, в които най-често намираме чипсове и други популярни храни, често наричани джънк, като минете през всички безалкохолни сладки неща, които съдържат изключително много захар и стигнете до обикновения сандвич". Това коментира пред БНР Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“, която е направила проучване на съдържанието на сандвичите, които се предлгата в магазинчетата около училищата. Резултатите от него ще бъдат обявени до няколко дни, като целта е да се покажат многото технологични добавки в тях, които не са полезни за децата. 

"С годините сигналите за храна от училищните лавки са базирани предимно на външни белези - видимо замърсяване или недостатъчно количество. Има обаче множество вредни съставки, които не са толкова видими", посочва Николов. "Ако вие сте производител на сандвичи - можете да направите рецепта за сандвич, в която да има доста зеленчуци и обратно - можете да направите сандвич, в който да преобладават различни сосове. И точно тези сосове са пълни с най-различни технологични добавки, консерванти и т.н.", казва той. Според него ако в проверките на храната в училищните столове и лавки участват родители, журналисти и други заинтересовани страни, ще се повиши доверието в системата за контрол. От асоциацията апелират Агенцията по храните да интегрира родителите в инспекциите, да кани представители на училищните настоятелства, а самите родители да изискват конкретни проверки по-често в училищата.

 

КЪДЕ ДА ПОДАДЕМ СИГНАЛ

От фондация "За храната" от години се борят срещу некачествените храни, които се предлагат на учениците в родните училища и градини, а усилията им се увенчават с успех донякъде. Оттам са обобщили правната регулация на храненето в детските градини и училищата, систематизирано от адвокат Рая Манева, на следния адрес. Там е описано и как може да действа родителите, ако на децата им се предоставя некачествена или развалена храна. Сигнал за нарушение или запитване относно качеството на храната, предлагана на децата, може да се подаде към Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) чрез попълването на формуляр в сайта на БАБХ или на тел. 0700 122 99. На посочения линк има опция за прикрепяне на снимки и проследяване на статуса на подадения сигнал. Контролът за спазване на Наредба № 6 за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения и Наредба № 37 за здравословно хранене на учениците е възложен на регионалните здравни инспекции. Формата за подаване на сигнал може да се намери в сайта на съответната Регионална здравна инспекция.

 


137540