Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Доказано!* >> Корупц...
Доказано!* >> Корупцията в България нараства

Доказано!* >> Корупцията в България нарастваИзводите от ново национално представително проучване на агенция „Афис", осъществено в периода 8-12 февруари тази година, сочи, че корупцията у нас нараства, а мерките за ограничението ѝ са недостатъчни. Според споделената информация най-корумпираните сфери са правосъдието, митниците, здравеопазването и полицията.

След тях се нареждат министерствата, общинските администрации, държавните фирми, частните фирми и образованието. Според запитаните корупцията е най-разпространена в момента - над 40% от участващите в анкетата мислят така. 20% пък смятат, че корупцията е била в разгара си в началото на прехода.

Изводът на социолозите е, че корупцията не слиза от дневния ред на обществото и продължава да ерозира доверието в управляващите. Почти половината от пълнолетното население - 49%, са на мнение, че злоупотребата с публичната власт за лични цели се увеличава. Едва 9% са на мнение, че тя намалява.

Сред 78%, които смятат, че се прави недостатъчно, преобладава по-рязката модалност - прави се „съвсем недостатъчно" (47%), а само 31% са по-умерени в преценката си: „прави се като цяло недостатъчно". Аналогично на другия полюс сред споменатите 13%, разпределението е следното - 3% са на мнение, че правеното е „съвсем достатъчно", а далеч повече - 10% преценяват, че усилията са „донякъде достатъчни".

 

*Заглавието е променено от редакцията
Източник:https://m.fakti.bg/