Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Доклад на КЕВР: И да...
Доклад на КЕВР: И да няма вода, ще плащате повече

Доклад на КЕВР: И да няма вода, ще плащате повечеОт 1 януари ВиК услугите в почти цялата страна ще поскъпнат.

Увеличението на цената ще е между 0,1 и 9,26 процента, показва доклад разгледан на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Кърджали е градът, в който се планира най-голямо поскъпване на ВиК услугите - с 9,26 на сто. Най-малко ще се повишат цените на ВиК услугите в Пловдив - с 0,1 процента.

За София-град се планира увеличение с 6,64 процента.

Увеличението, предвидено за Перник, където в момента има проблем с водоснабдяването, е 3,29 на сто

За друг район, където често има проблеми по ВиК мрежата - Шумен, се предвижда увеличение с 3,71 на сто. За областите Кърджали, Видин, Габрово и Смолян увеличението на цените на ВиК услугите е между 6 и 9 процента в сравнение с 2019 г. За Силистра и Добрич предложеното увеличение е съответно 4,27 и 2,75 процента, се посочва в доклада на КЕВР.

За област Разград цените на ВиК услугите ще бъдат намалени. Според доклада на КЕВР предложението е за 3,65 лв./куб. м, но тъй като това е над социално поносимата цена е 3,42 лв./ куб. м, цените на ВиК услугите в Разград от 1 януари 2020 г. ще бъде 3,42 лв./ куб. метър.

 

Четири области - Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените.

Окончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари 2020 г. ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.

 

https://offnews.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

От днес Перник ще има вода по осем часа

Представители на „Изправи се.БГ“ ще присъстват на откритото заседание на КЕВР за цената на водата(ВИДЕО)

Омбудсманът към КЕВР: Предстоящото поскъпване на водата е несправедливо

 

 


118887