Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Докладът на ОЛАФ за ...
Докладът на ОЛАФ за чешкия премиер Андрей Бабиш е готов, но за сега остава таен

Докладът на ОЛАФ за чешкия премиер Андрей Бабиш е готов, но за сега остава таенЕвропейската комисия днес потвърди, че европейската служба за борба с измамите ОЛАФ е приключила разследването срещу премиера на Чехия Андрей Бабиш за конфликт на интереси.

Докладът на ОЛАФ е изпратен в Прага, уточняват от комисията, но засега съдържанието му остава поверително, тъй като процедурата не е приключила.

Припомняме, че само преди две седмици над 200 000 протестиращи в Прага поискаха оставка на премиера Бабиш.

Според медийни съобщения проверката на ОЛАФ е потвърдила, че Бабиш е в конфликт на интереси, защото негови фирми са сред най-големите получатели на европейско финансиране в страната. От 2017 г. управлението на тези фирми е прехвърлено, за да се спазят изискванията на закона. Говорител на ЕК днес уточни, че изпратеният в Прага в края на миналата седмица доклад е окончателен. Фактите са установени, очакваме чешките власти да съобщят как възнамеряват да изпълнят отправените препоръки, добави той.

Според поцедурата е необходимо ОЛАФ да изпрати доклада си на чешки език. След това чешките власти ще разполагат със срок от два месеца за отговор.

 

Източник: www.frognews.bg


118041