Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Докога?* >> Пътните ...
Докога?* >> Пътните самоубийци се разминават със символични санкции

Докога?* >> Пътните самоубийци се разминават със символични санкцииНов скандален случай на рисково шофиране в София – опасните маневри са заснети на столичния булевард „Свети Наум”. Нарушителят засега е неизвестен. Столичната пътна полиция вече започна проверка на скандалния случай.

„Забелязах, че автомобил тръгва да изпреварва насрещно движещ се автобус в моето платно, което се явява насрещно за него. Очаквах, че като ме види, че идвам насреща ще се прибере в неговото платно, но това не се случи. Дори ускори, което ме остави изумен. Нямах друг вариант, освен да му направя път. За щастие, имах такава възможност”, разказва пред бТВ Иван, който се оказва на косъм от челен удар в 6:30 сутринта на 9 юли. На път за работа.

Настоява за анонимност, но е готов да даде показания в полицията за бруталното нарушение.

Дори и да бъде открит, шофьорът ще получи символично наказание, прогнозират експерти. Предупреждават и за пробойни в законодателството.

„Шумно прокламираните наказания – взимане на книжка до 3 месеца и глоба до 4000 лева за каране в насрещното важат единствено за автомагистрала и скоростен път. Този „герой” ще бъде глобен, ако изобщо се стигне до глоба, законът предвижда 150 лева”, посочва Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Оказа се, че подобни изпълнения в насрещното на тази отсечка са чести.

Проблемът е, че нарушителите често остават анонимни, тъй като пътната полиция не успява да ги издири и да им връчи глобите. Така на практика опасните маневри остават безнаказани.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://fakti.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Държавата, която само брои жертвите

Празни обещания и съсипани съдби

Държавата се върти като спинер

Чувства ли българинът закрила от държавата си?

Животът не може да се замени от една магистрала! Екзекуцията в тунел „Ечемишка“

ДИАГНОЗА "ИЗНЕНАДА"