Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Докога държавата ни ...
Докога държавата ни ще отглежда неграмотни и безработни?

Докога държавата ни ще отглежда неграмотни и безработни?България е с най-висок процент на ученици с ниски постижения по четене, математика и природни науки сред всички 28 членки на Европейския съюз. Това констатира мониторинговият доклад на Европейската комисия за сектор „Образование“ (вж ТУК, с.57-59) за изминалата година.

В същото време България е сред държавите-членки на ЕС с най-висок процент на лицата на възраст между 20 и 34 години, завършили висше образование и заемащи работни места, които традиционно не изискват такава степен на квалификация. Друг недъг на българското образование е, че процентът на заетост на наскоро дипломиралите се е 52,6%, а за ЕС този дял възлиза на 70,8%.

Колкото и форуми да се организират, за да се обсъждат подобни резултати, колкото и законопроекти да се подготвят в областта на образованието, резултатите са видими: неграмотни и безработни българи!

Кому е нужно? Въпросите, които заслужават гласен отговор пред обществото са много:

  • Защо повече от две десетилетия се правят експерименти на гърба на децата?

Видно е, че резултатите стават все по-лоши, а учебните програми продължават да произвеждат млади българи без възможност за аналитично мислене и без познаване на реалността – българска и световна.

  • Защо не се спазват разпоредбите на Конституцията, според която „Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително” (чл. 53., ал. 2)?

Според основния ни закон „Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите” (чл. 58, ал.1).

Излиза, че избраните от нас да ни представляват и да управляват Родината ни, не спазват закона, пред който са положили клетва!? Иначе как ще си обясним неглижирането на толкова сериозен проблем като бъдещето на нацията?

Вече трето десетилетие политическата ни класа се опитва да забрави значението на думата „суверен” и отглежда умишлено своя електорат: необразован, безработен и беден, контролируем в своята безпомощност и липса на конкурентоспособност.

И ако някой се пита какво бъдеще ни чака, ако не вземем съдбата си в свои ръце, може да види класацията от 25 песни на „Ню Йорк таймс”, които определяли бъдещето на музиката. Сред тях е песен на Азис с благозвучното заглавие „Хабиби”. Ако не ви звучи „българско и родно”, потърсете причината първо в собственото си мълчание...