Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Докога ще търпим адм...
Докога ще търпим администрацията да потъпква безочливо правата ни?

Докога ще търпим администрацията да потъпква безочливо правата ни?На 23 февруари 2016 г. Движение „ДНЕС“ внесе в деловодството на Министерския съвет официално искане за отмяна на ПМС №94/13.03.1997 г., въвеждащо лятното часово време.

Осем месеца по-късно ОТГОВОР НЯМА!

Съгласно Закона за администрацията (чл. 2, ал.4), тя е ДЛЪЖНА да дава отговор на гражданите и юридическите лица, на отправени от тях запитвания, искане, жалби, предложения и сигнали, по въпроси, които представляват техен законен интерес.

Според Административнопроцесуалния кодекс (чл. 118), администрацията следва да вземе решение по предложението на гражданите най-късно два месеца след неговото постъпване, а при необходимост от по-продължително проучване, срокът за вземане на решението може да бъде удължен до 6 месеца.

Дори да приемем, че на родните чиновници е било необходимо време за допълнително проучване, пак 6-месечният срок отдавна е изтекъл. Отговор, обаче, продължава да липсва.

Кога администрацията у нас ще осъзнае, че е създадена и получава обществено финансиране, за да обслужва гражданите? Защото именно гражданите са неин работодател.

Представете си какво би станало, ако си позволите да не отговорите в срок на работодателя си или да не изпълните възложена от него задача. Най-малкото, което би Ви сполетяло, е да получите административно наказание, а също така възможно е да бъдете уволнен. Питаме се ще понесе ли съответното наказание дълбоко заспалото чиновничество, окопало се в държавните институции, най-често по партийна линия? Питаме се и докога българските граждани ще търпят така безочливо да потъпкват правата им на суверен!

На 29 октомври 2016 г. отново ще превъртим стрелките на часовника и ще се върнем към стандартното часово време. Наясно сме, че администрацията е твърде заета с президентските избори на 6 ноември, тъй като от тях в голяма степен зависи дали ще продължи кротко да си дреме в чиновническите кресла. Така че, нямаме илюзии, че в близките дни ще получим отдавна очаквания от нас отговор, а още по-малко – че ще се стигне до решение по повдигнатия от нас проблем. Запазваме си, обаче, правото да очакваме до следващата смяна на часовото време (през м. март 2017 г.) все пак да получим отговор и, най-вече – да бъдат чути и възприети аргументите ни за необходимостта от премахване на тази изключително порочна и вредна практика.

Надяваме се, също така, да не ни пробутват европейски фльонги, а да си направят труда да прочетат европейската директива, отнасяща се до смяната на часовото време, в която ясно е записано, че решението на този въпрос е изцяло в прерогативите на националните правителства. Казано по друг начин, Министерският съвет е този, който може да отмени собственото си постановление (ПМС №94/13.03.1997 г.) за въвеждане на лятното часово време и никаква Европейска комисия не може да застане на пътя му.

За съжаление, през годините сме се убедили, че Чукча (разбирайте „българският чиновник“) не е читател, а писател – Чукча не чете, той папагалства и оправдава нечетенето си с дежурното „Европа така казва“. Само че в този конкретен случай Европа казва: “Решението относно стандартното часово време попада в сферата на компетентност на държавите членки, а не в тази на ЕС“. В европейската директива изрично е записано, че тя се отнася, „при положение, че държавите-членки прилагат разпоредбите за лятното часово време“.

В заключение, ако администрацията е забравила за задължението си да дава отговори, ние не сме забравили призванието си да питаме и да настояваме. Така че, „ДНЕС“ ще продължи да настоява за отговор и решение на проблема с лятното часово време. Няма да спираме и да опресняваме паметта на администрацията за това, че гражданите са нейни работодатели и имат право да я уволнят. Дисциплинарно!!!

***

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ПЕТИЦИЯТА!


18407