Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Доза мизерия... и не...
Доза мизерия... и не за всяко дете! (ОБНОВЕН)

Доза мизерия... и не за всяко дете! (ОБНОВЕН)Коментар на Евгения Савчева - социален експерт на  Движение "ДНЕС" - гр. Казанлък 

 

650 млн. лв. струва социалната справедливост за нашите деца. Оказва се, че държавата "не може да си я позволи" тази сума. Но може да подсигури достатъчно средства  за любимите, но калпави магистрали на Премиера Борисов, може да подсигури за гигантските, но нефункционални спортни зали, може да подсигури за градинки, алеи, тротоарчета и всякакви други строителства и ремонти. След това, да налива още пари за ремонти на лошото  строителство. А после още пари да налива за ремонти... на ремонтите.  Милиарди е всичко това! Но знаем от тези гигантски обекти най-сладко и най-много се краде. И за партиите има, и за фирмите има, и за Бойко има! Но за децата няма! Няма и да има! Всичко това показва, че детски надбавки няма да има за всички и през следващата година.

Бюджетът на социалното министерство няма да издържи ако 1 317 408 деца до 18 години получат помощ. В момента надбавки получават горе-долу половината малчугани в България.

Справедливо ли е или не?

Децата са бъдещето на всяка държава. Всяко едно дете би трябвало да е еднакво важно. Повечето български майки са убедени, че надбавки трябва да взимат всички деца. 

Принципът да се дават детски въз основа на доходите на семейството е залегнал в закона още от  2002 г., а размерът на детските се определя всяка година, когато се приема бюджетът на държавата. 

Image result for детски надбавки в българия за циганите

Помощи в този размер вземат домакинствата с до 400 лв. месечен доход на човек. За първи път кръгът на получаващите детски надбавки се разшири и за семействата с доход от 400,01 до 500 лв. на човек. Те получават 80% от пълния размер на помощта.

Така се оказва, че ако тричленно семейство има доход от 1200 до 1500 лв., то тогава детето е важно за държавата. Ако семейството надхвърля въпросната социална рамка, то тогава детето не е важно за държавата. Парадоксално!

Друг общоизвестен факт е, че от детските надбавки се възползват основно ромите. Работещите бедни българи се оказва, според държавата, че могат да си гледат сами и без помощи децата в мизерията. Парадоксално!

Image result for semeistvo cigani

Защо Държавата, която има пари за десетки хиляди чиновници, за дупки, за саниране, за спортни мероприятия, калпави телени огради и какво ли не още не, не се "удари" по главата и да се самозапита - защо финансира и пилее толкова народни пари за безсмислени и ненужни неща? А в същото време няма за нашите деца, няма за лекарства, няма за самотните и бедстващи хора, няма и за бъхтещите по 10-12часа за жълти стотинки милиони българи...? Но, ние всичките да се оправяме както можем? И кучетата нас ни лаяли и... яли!

За 2018 правителството вдигна месечните помощи за отглеждане на дете. Така на семействата с едно вече се отпускат 40 лева. Увеличението е с цели 3 лв! Чухте ли, прочетохте ли добре! Цели 3 лева, не 1, не 2..., а цели 3?!

И тази голяма "придобивка" харизана ни от властта е за тази смешна сума, която стига за един пакет памперси. 

Младите са наясно, че не могат да отглеждат дете с 40 лв. на месец и затова не го създават. Тези, които вече имат наследници, воюват с държавната апатия и се борят и справят с живота кой както може... Когато майки от цяла България излязоха на протест за по-високи детски надбавки през 2015-та, държавата каза: Не, не искаме деца, имаме си МВР, АПИ, министерства, агенции, комисии и органи всякакъв калибър и за тях пари ще дадем, защото вършат много работа!? Е, разбира се и за магистралите, и залите на бате Бойко ще дадем! Все пак любими са му те.

Никой не си прави илюзии, че държавата може да поеме пълната издръжка или поне по-голямата част от нея за отглеждането на дете. Все пак сме бедна държава. Въпросът е в приоритетите. Защото:

- 67% от българите искат децата им да емигрират

- Стигнахме рекордно ниска раждаемост. През 2017-та са проплакали едва 56 436 бебета. Те са 4578 по-малко в сравнение с 2016 и със 7564 cпpямо кризисната 1997 г.

- 45,6 % от децата у нас живеят в риск от бедност, а всяко 5-то дете не посещава детска градина

-  Германия плаща детски надбавки на 7 хил. деца в България

Детските добавки са пари от данъците и изразяват отношението на държавата спрямо децата и младите семейства. Спрямо нашето бъдеще! 

 

 

Майки на протест: "Децата на България са изчезващ вид" (10 декември 2015)

 

Политиката на България за децата е равна на 1.30 лв. на ден и то не на всяко дете! Как да останеш в тази държава, която лишава моите, твоите, нашите деца за да има за магистрали, всякакви безсмислени спортни зали!

Уж сме европейска, напреднала държава, пък за децата ни няма! Уж с демографската катастрофа ще се борим и раждаемостта ще вдигаме?! 

Не е нормално за една държава приоритет да са пътищата и мегаломанските проекти, гълтащи милиарди, а не бъдещето на децата ни. Страшно е, когато тези 40 лв. които управниците едвам откъсват с болка от сърцето на  бюджета не могат да стигнат и до половината ни деца! Но още по-лошо и най-страшното  е, че докато ние говорим за тези обидни 40 лв., докато ние си говорим и пишем, милиони хвърчат и се раздават от Бойко на калпак за какво ли не и на кого ли не...

Е, като е очевидно, че я няма тази наша социална държава, грижеща се за децата, а политиците и управниците ни мислят само за своята изгода, то трябва най-накрая и ние да се запитаме, има ли и какво бъдеще за нашата Родина?  

И ние къде сме и защо все още  мълчим? И търпим.

Image result for парламент 2050 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Бедни и богати... деца! Надбавки пак няма да има за всички

67% от българите искат децата им да емигрират

2017 г.: рекордно ниска раждаемост от 1945 г. насам

Близо половината от децата у нас живеят в риск от бедност

Германия плаща детски надбавки на 7 хил. деца в България

Спират детските надбавки за българските майки! Само циганите ще вземат!

Българските роми и спорът за детските надбавки в Германия през погледа на "Билд"

Това са българските деца, убити от цигани, под благословията на Бойко и държавата му…

 

 

 


78037