Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Доживяхме да се прък...
Доживяхме да се пръкне истински граждански защитник! Майче, да си жива и здрава!

Доживяхме да се пръкне истински граждански защитник! Майче, да си жива и здрава!Позиция на д-р Гергана Иванова – Люлин, София

Информационен сайт „ДНЕС“ 

 

О, времена! О, нрави. Сред цялото негодувание, което върви към родните ни политици, сред омразата, която натрупа нацията към нашенските управници, сред отчаянието, което ни е налегнало отвсягде, се пръкна една перла.

Една, сред тиня и боклук.

Доживяхме най-накрая на политическия небосвод да изгрее човек, който да се отнася сериозно, отговорно и ангажиращо към проблемите на българите. Това е заместник-председателят на 42-то Народно събрание, избрана през 2015 за Национален омбудсман на България Мая Манолова.

Чухме, разбрахме, че има такъв представител на народа, който трябва да брани интересите ни, едва когато Манолова разбуни политическите страсти с няколко основни обществени казуса, които никой досега – нито власт, нито опозиция се ангажираха през годините. Последният е с поставянето и решаването на проблема с фирмите, които дават на гражданите бързи кредити.

Манолова отлично знае колко народът е затънал в нищета, колко дългове трупа българинът, за да удовлетвори основните си нужди. Разбира се, кой от нас не е посягал към изкушението бърз кредит срещу лична карта. Лихвите в банките са високи, а процентът в тези фирми е малко по-разумен. Логиката е, че взимаш кредит да купиш нещо неотложно, до заплата. Само че заплатата ще се забави, ще изскочи друга неотложна покупка, ще дойде сметката за парното, за тока... Така порочната спирала се завърта и от жаба – става хипопотам. Следва опис и продажба на имущество, идва частен съдебен изпълнител и натам знаете как е. Като казах ЧСИ, това е ракова клетка, която омбудсманът също иска да пребори. Тя извоюва вече правото гражданите да не могат да бъдат съдени без да знаят, за да избегнат по тоя начин свръхразноски по производството и запориране на имуществото им.

Само преди няколко дни Мая въстана на поредното предложение цената на тока и парното да се повишат от 1 юли 2019 г. По време на обсъждането в КЕВР, тя даде ясни аргументи – в момента цената на природния газ е най-ниска, а имаме най-високата цена на парното. Бутафория, така нарече Манолова това обсъждане. Впрочем, битката на Мая срещу монополите (ток,вода, парно...) и тяхното кожодерство на гражданите, толерирано и дори насърчавано от властта продължава от години.

Мая Манолова като национален омбудсман на практика се явява естествен продължител на дългогодишната битка на Движение „ДНЕС“ срещу картелите и монополите, стартирала с национална подписка организирана от движението и събрала 730 000 гневни подписа на българските граждани.

По стара българо-политическа традиция, когато се появи човек, на когото хората да повярват и който изразява загриженост към тях, веднага се появява партийка, която да го „прилапа“. Така се случи и със залязващата Старица БСП. Тъй като изпадат от политическата сцена, си търсят спасителен пояс и тутакси се огледаха в Манолова. Много подмолно се изказаха, че ще подкрепят омбудсмана, ако се кандидатира за кмет. Демек, Майче, върни си се при нас.

Не е като да няма и противници омбудсманът. Спомнете си колко я мота онзи одиозен изпълнителен директор на „Топлофикация“, този, на когото плащаме всички ние огромната му и незаслужена заплата. Именно този ояден функционер отказа на Манолова достъп до обществена информация. Последното дело беше февруари, тази година. Три години ходене по мъките на Омбудсмана само срещу „Топлофикация“. А тя искаше само да разбере за какво и как са похарчени през 2015 г. 15млн. лева наши пари за консултански възнаграждения на юристи по започнати дела срещу 21 000 столичани.

С отказа на достъп до такава информация, стана ясно, че това е явна злоупотреба с хорските левове. Трябва хора, поставени на такива постове да съдействат на националния защитник. Но какво говорим. Всички помним преди година един вицепремиер, който подаде оставка, и който нарече майките на деца с увреждания „кресливи жени“, как изгони националния омбудсман от заседанието на Тристранния съвет. Този политик щеше да скача от моста в Бургас, но така и отказа да... зарадва милиони българи.

И не на последно място – Мая Манолова беше плътно зад гърба на майките на деца с увреждания през цялото време на техните протести. Тя не ги изостави и в началото на тази година, когато сигнализира за бойкот на финансовите помощи за хората с увреждания. Беше заедно с мъката и справедливите протести на медицинските сестри, на миньорите, хората от градския транспорт... Беше и е с хиляди български граждани, които се борят за своите права...

Ясно е, че една птичка пролет не прави. Но когато видиш чистота и добри намерения, още повече изпъква гнилото. Да, това са видими резултати. Веднага правя и неволен паралел с друга жена от политическия ни елит, на която ѝ виждаме видимите резултати всеки ден, минавайки по „Графа“, по разтропаните плочки на „Витошка“.

И така все повече се чува на срещите на омбудсмана с народа – Майче, да си жива и здрава!!! Бог да те благослови!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Катастрофата в БСП търси спасение чрез Омбудсмана! >> Калоян Паргов: Бихме подкрепили Мая Манолова за кмет

Шоково! >> КЕВР: Токът скача с инфлацията – с около 3,5% от юли

Управленска „изненада“! >> Цената на водата ще расте "служебно" с минималната заплата

Катастрофата Фандъкова! >> Здравков: "Топлофикация" може да забави ремонта на "Графа"! Няма да има небостъргач в "Стрелбище"

Няма фъндък за... Фандъкова!

Манолова иска пакетно гласуване на законите за хората с увреждания

С „Няма такава държава“ внесоха законопроекта за хора с увреждания. Гражданско движение "ДНЕС" разпространи стикери "СИСТЕМАТА ГИ УБИВА"

Кого уплаши Мая Манолова?

Манолова: Оправихме ЧСИ-тата, да се готвят банките

Борец за каузи >> Мая Манолова на протест в Дружба довечера, сезираха я преди 2 г. за затворена алея

Мая Манолова обвини в лъжа здравното министерство

Мая Манолова осъди “Топлофикация София” 

 

 

 

 Image result for dnes-bg.org,  мая Манолова започнати дела срещу 21 000 столичани

Image result for Мая манолова повишението на тока

Image result for dnes-bg.org, Мая Манолова , ТОКА И ПАРНОТО Image result for dnes-bg.org, Мая Манолова , ТОКА И ПАРНОТО

Image result for граф игнатиев Image result for Septema Caffè

Image result for social group

Image result for Мая манолова системата ни убива

Image result for Мая манолова системата ни убива

 

 

 


102622