Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / ДПС: Мнозинството в ...
ДПС: Мнозинството в НС е в полуразпад, може да бъде пробито във всеки момент

ДПС: Мнозинството в НС е в полуразпад, може да бъде пробито във всеки моментТова мнозинство в момента в НС е в полуразпаднало се положение, едно динамично аритметично мнозинство, което може да бъде пробито във всеки един момент, това не дава сила на нито едно правителство. Това заяви в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по "Канал 3" д-р Нигяр Джафер от ДПС, зам.-председател на Народното събрание.

"Кризите в здравеопазването са перманентни, но двете кризи, с които се сблъскахме челно, са показателни за отказ от реформи. Разбира се, че може да се стигне до парламентарна криза, каза го председателят Карадайъ в декларацията си пред НС. Нещо, за което ние предупреждаваме отдавна - имаме едно аритметично мнозинство на принципа "дайте да управляваме", каза д-р Джафер.

"Това е дълбокият проблем, а не дали един министър си е отишъл. Но в края на краищата верни са политиките, консенсусът. ГЕРБ търсят консенсус само когато са натикани в ъгъла, когато са в затруднено положение, той е само за пред публиката", продължи тя.

На въпрос дали е възможно при този вот на недоверие правителството да падне, д-р Нигяр Джафер отговори: "Всичко е възможно".

"Въпреки всичко вече виждаме едно друго мнозинство - "Воля" вчера заяви, че ще напусне залата (при гласуването за новия министър Емил Димитров), което си беше жест към ГЕРБ и управляващите. Интересно е какво ще бъде поведението им при вота на недоверие, но ето - това не е ценностно мнозинство. Тогава какви реформи очаквате от такова мнозинство, а кризата е много сериозна в отделни сектори, тя е видна", категорична е депутатката.

"В момента не само сектор здравеопазване е слаб сектор на премиера Борисов, защото това, което става във водоснабдяването, е огромна криза. Всяка държава с визия в секторните политики трябваше да предприеме действия. Но ако отричаш отричаш съществуването на проблемите, ако се плашиш от реформи и стъпки, които са понякога непопулярни, ще тръгнеш към смяна с този или онзи, но няма да се реши нито един структурен проблем", подчерта д-р Джафер.

На въпроса, дали драстичният арест на Нено Димов има отрезвяващ ефект върху системата или я "гипсира", тя допусна, че е "много вероятно това да е ефектът". Но отново натърти: "Пак повтарям - проблемът не е в личностите, а в управлението, в модела, няма визия и накъде да върви страната. Когато нямаш посока и цел, се случва това което става. И в образование, и в екологичния сектор - ние (ДПС) многократно сме казвали, че сме против този модел".

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg


120269