Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ДПС бойкотират НС за...
ДПС бойкотират НС заради Изборния кодекс:

ДПС бойкотират НС заради Изборния кодекс: ""Проектът на ГЕРБ е предпоставка за хаос и фалшификации""Целият изборен процес е пред провал. Написаното от ГЕРБ е истинска обида за юридическата мисъл, заяви Явор Божанков от БСП

Депутатите от Движението за права и свободи (ДПС) ще бойкотират заседанието на Народното събрание днес, а причината е проектът на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, касаещи машинното гласуване. Според тях ще гласуваме и с машини, и на хартия, а Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да купи или наеме машини.

Решението обяви на кратък брифинг в НС преди минути председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. "Предложенията на ГЕРБ са отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на вота", заяви той.

„Конкретната причина е машинното гласуване и хаосът, който се създава с промените в закона. Този наложен от ГЕРБ проект е отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите. ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор при броене не бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи, без да се елиминира възможността за хартиено гласуване, както искат от ГЕРБ. Тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол. Така наложеният проект на ГЕРБ на Изборен кодекс не решава нито един от проблемите. Напротив, създава предпоставки за хаос и фалшификации“, гласеше целият брифинг на Карадайъ.

Въпреки отсъствието на депутатите от ДПС се събра кворум и заседанието започна.

От БСП също коментираха проекта днес. 

"Целият изборен процес е пред провал. Това не е мнение на БСП, а на неправителствения сектор и на експертите. Това, което ГЕРБ написаха като Изборен кодекс, е истинска обида за юридическата мисъл. Той е сбор от норми, които си противоречат. Старият председател на Централната избирателна комисия напусна, защото ЦИК е изправена пред невъзможно положение. Новият председател ще трябва да поеме цялата отговорност и ще излезе основният виновник“, заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред БНТ.

"ГЕРБ в момента се чудят на кого да прехвърлят отговорността за проваления машинен вот и трябва да намерят някой много безразсъден човек, който да поеме тази огромна отговорност, която му се прехвърля", поясни социалистът.

„В опита си да се доберат до редовни избори, ГЕРБ предложиха нова Конституция, правила за избор на Велико Народно събрание. Те вкарват предложения, които после сами отхвърлят. Губят времето на България, а успоредно с това правителството поема пет милиарда дълг. Това означава, че моите деца ще изплащат заеми, които са поети по неясни критерии“, коментира депутатът от БСП. 

 

Източник: https://offnews.bg/

 

 136779