Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ДПС очаквано каза "Н...
ДПС очаквано каза Опциите пред ГЕРБ за приемане от НС на техния законопроект се "стесняват", но те тъкмо това и търсят..., за удобно оправдание!" title="ДПС очаквано каза "НЕ" на референдума и презря 3,5 млн. българи!
Опциите пред ГЕРБ за приемане от НС на техния законопроект се "стесняват", но те тъкмо това и търсят..., за удобно оправдание!" />

ДПС очаквано каза "НЕ" на референдума и презря 3,5 млн. българи!
Опциите пред ГЕРБ за приемане от НС на техния законопроект се "стесняват", но те тъкмо това и търсят..., за удобно оправдание!Позиция на Движение "ДНЕС"

ДПС вкараха собствен законопроект за Изборния кодекс. Удобно и цинично  политиците на Доган забравиха желанието на близо 3 млн. българи и пренебрегнаха трите въпроса от референдума. В текста няма и помен от мажоритарния вот, задължителното гласуване и намаляване на субсидията. Нещо повече, ДПС предлага отпадането на задължителното гласуване, един от въпросите на референдума, събрал огромно мнозинство. Но те се притесняват повече за феномена 15/15, който вкара в Народното събрание човек, отхвърлен от партийната централа и сложен в листите за цвят.

Всичко това се случва на фона на изявленията от 19 май на Хамид Хамид, който „случайно“ се изпусна, че партията му обмисля да подкрепи референдума, иницииран от Слави Трифонов.

ДПС загатна за подобно нещо още на 16 декември 2016 г., когато председателят на движението Мустафа Карадайъ заяви, че партията му "ДПС може и да подкрепи въвеждането на мажоритарни избори". Сега обаче дългата ръка на Доган се намеси и Соколът дава ясен знак, че няма да се вслуша в думите на 3,5 млн. българи. Като че ли до сега се е вслушвал, както и неговото ДПС в желанията на хората. За него и приближените му е важно да прокарват други по-доходоносни закони, да са добре със силните на деня и Борисов, да  подкрепят ГЕРБ... "изотзад“, а Изборният кодекс кучета го яли.
В петък депутатът от ДПС Четин Казак заяви най-нагло, че темата за мажоритираните избори "толкова много се изтърка, прееспонира и започна да омръзна на българското общество". Според него не 3,5 млн. българи искат мажоритарен вот, а телевизионно предаване, което оказва натиск на политическите партии. Казак се оправда, че ВАС постонави, че резултатът от референдума не са задължителни. С изявлението на Казак стана ясно, че ДПС няма да подкрепят мажоритарната система. Според тях тази промяна щяла да застраши българския политически прурализъм. Нещо повече Казак начере един от въпросите на референдума - задължителното гласуване като противоконституционно.

Внесеният от ДПС законопроект идва само дни след като лидерът на Воля - Веселин Марешки заяви в "Шоуто на Слави", че няма да подкрепи текстовете на ГЕРБ за мажоритарния вот. Аптекарят се потупа по гърдите, че неговите експерти сами ще сътворят законопроект за Изборния кодекс и ще го входират в деловодството на НС в най-скоро време. Законопроект, който от собствените му обяснения става ясно, че е по-скоро пропорционален, отколкото мажоритарен.

Същевременно Герберите и най-вече, най-видният измежду видните - Цветан Цветанов се пробудиха от дългия си сън и отново за кой ли път обещаха, че най-накрая другата седмица ще започнат обсъждането на Изборния кодекс в правната комисия. Очевидно ГЕРБ са най-изкусните "творци и сценаристи на лъжи“ и явно  страдат отдавна от амнезия, забравяйки какво са говорили и обещавали.

Подпечатано от ГЕРБ или защо партията на Бойко уж подкрепя референдума, но в самовлюбеният си танц във властта се опитват или поне си мислят, че и българският народ забравя лъжите и наглостта им (Цветанов също "забрави“, че на 11.05 в "Шоуто на Слави“ даде почти същото обещание за следващите две седмици). Дали това ще стане...? Огромно е съмнението вече и само времето ще покаже, но родната политическа класа винаги е доказвала, че лъжите за нея са начин на живот, а не неприятни инциденти. 

По всяка вероятност ще се случи точно това, за което "ДНЕС" предупреждаваше от месеци. Народните избраници няма да се разберат кой законопроект е по-по-най (очаква се и БСП да внесе свой) и няма да намерят съгласие, за да се подчинят на волята на 3,5 млн. гласоподаватели. СУВЕРЕНЪТ. И това ще е поредното драстично, нагло, омерзително отношение на политиците към волята на хората...! Вече 27 години.

Но не е ли малко късно за такива игри? Двумесечният срок, който Слави Трифонов даде на депутатите да приемат решенията на референдума изтича, а той всъщност отдавна изтече още като стана ясно, че и предният Парламент се направи на умряла лисица с  оправданията, че няма време, няма мнозинство. Имаше сняг, зима, студ  беше.... И така и 43-тото НС пропусна да се съобрази с решенията на българския народ от 6. 11. 2016 г.

Е, очевидно сега иде ред и на 44-тото да стори същото! И край. Край за кого?!? Всеки, който е тръгнал срещу народа си не е прокопсал. От веки веков е така.

И съвсем накрая  прощавайте, НЕуважаеми политици, депутати и власти разни-мазни, а защо все забравяте ли забравяте Слави Трифонов...? Вие хептен го отписахте, задраскахте го дори, както отдавна, отдавна забравихте и почти изтрихте и целия народ! Хм... Хайде, нека да си припомним приказката за ластика, народна е тя! 

 

Вижте и други материали по темата:

"Като слуга на народа" Борисов предупреди отново за референдума;

Борисов призна изборния резултат за своя грешка и обеща да претвори референдума в закон;

Лъжите на Борисов >> Ето позицията на ГЕРБ за мажоритарния вот, референдума, районирането и ролята на президента;

Пред избори като преди избори... и 27 години преход все така)

ЦЕЛУВКАТА НА ЮДА...!?! >> ДПС може да подкрепи ГЕРБ за пълен мажоритарен вот?

Как се обърна палачинката: ДПС мисли да подкрепи мажоритарния вот

ДПС може и да подкрепи въвеждане на мажоритарни избори

Отровната целувка на ГЕРБ... и ДПС

Защо закъсняха толкова? >> ГЕРБ внесе в парламента законопроект за мажоритарна система

"Воля" ще подкрепи в пленарна зала трите въпроса от референдума

Слави за мажоритарния вот: Ще чакаме, но то няма да е голямо чакане

С пълна пара и напред продължава лъжливият сериал на властта "Мажоритарният вот - приказка безкрай..." >> Форсират приемането на мажоритарния вот още другата седмица

Поредната ачик-ачик брутална лъжа на властта! >> Цвeтaн Цвeтaнoв: Дo 2 ceдмици в пapлaмeнтa щe ce глacyвa зa мaжopитapни избopи

Лъжите на ГЕРБ продължават. Ще си спомни ли Цветанов за обещанието? Уважаеми зрители, спите ли?

 


29103