Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Другарко Нинова, сбо...
Другарко Нинова, сбогувайте се с парламента

Другарко Нинова, сбогувайте се с парламентаКоментар на Вихър Бойчев

 

Смесена избирателна система, при която 120 депутати да се избират мажоритарно, а останалите 120 - от пропорционална листа, ще предложи БСП. Според информацията проектът вече е готов и ще бъде обсъден на заседание на Националния съвет на партията в събота. След като бъдат одобрени от социалистите, текстовете ще бъдат внесени за обсъждане и гласуване в Народното събрание. В партия, в която всички гласуват като роботи по зададена схема едва ли може да очакваме в деловодството на парламента да бъде внесено нещо по-различно от сегашните идеи. "Обсъждането" е само за замазване на очите. Но нали в "модерната" левица всичко се подлага на дебати, както твърди лидерката Корнелия Нинова.

След провала на парламентарните избори, червените сякаш се скриха. Като засрамени деца те изчезнаха от политическия небосклон. Кака Кури сви перата и както се биеше в гърдите, че ще предложи на България ново начало, така изчезна вдън гори тилилейски. Със смесената мажоритарна система Нинова нанася поредния удар върху своята партия - съзнателно или не. Това е огромна грешка, за която левите ще платят висока цена при следващите избори. На 6 ноември 2016 г. близо 3 млн. българи ясно казаха, че искат мажоритарна система в два тура. Не смесени, не пропорционални, не хибридни. Веднага след референдума за близо седмица червените подкрепиха решенията на референдума, но действията им тогава бяха продиктувани по-скоро от желанието повече хора да гласуват за Румен Радев на втория тур на президентските избори. След това и типично в свой стил от БСП обърнаха палачинката. Столетницата  е най-старата партия и няма какво да се лъжем, всичките ѝ "нови" лица са наследници на старите комунистически пушки - синове, дъщери, внуци, братовчеди... С такъв "потенциал" левицата не може да разчита на много мажоритарни кандидати, защото няма как да извади наистина качествени хора без съмнително минало. В тъмните партийните дебри и коридори  витаят само духове и скелети на едно отдавна отминало време, което няма да се хареса на избирателите при следващи избори по новите правила на мажор.система и червените ще бъдат хвърлени в калта,много по тежко от сега. Другарката Нинова ще бъде изгонена от парламента, а с нея и добре познатите и вече втръснали червени лица, които от години живеят само от далавери.

Смесената система на БСП няма да мине в парламента. Левицата няма достатъчно мнозинство, но затова пък внасянето на законопроект е по-скоро отбиване на номера. Да се отчете дейност, че и червените уж са послушали гласа на народа. Същият този български народ, който ясно и категорично се произнесе на 6 ноември миналата година за намаляване на партийната субсидия и мажоритарен вот, същият този народ, с който т.нар. левица толква УЖ се съобразява... А в действителност? В действителност едно голямо нищо. И лицемерие, по-голямо даже от това на ГЕРБ!

Почти същото прави и Веселин Марешки, за когото все още е трудно да се каже дали действията му в Народното събрание са продиктувани от невежество, глупост или добре пресметнати ползи. Марешки на няколко пъти обръща позицията си референдума и ту го подкрепяше, ту се отричаше от него. Като истински сателит на ГЕРБ, "Воля" следва партийните заръки на Борисов. Преди изборите аптекарят се надяваше, че ще грабне огромен процент от гласоподавателите и ще бъде златния пръст. Когато гласоподавателите му показаха червен картон, той финтира и се опита да се нагоди към ситуацията. Сега от партията на Марешки ще внесат в Народното събрание свой законопроект за мажоритарен вот. По думите му няма никакво значение каква е системата, ако няма морал. И това го казва човекът, срещу който има две дела във Варна. "Ще внесем проект, който следва референдума", казва Веселин Марешки. "Не подменяме волята на народа. Никога не сме подкрепяли законопроекта на ГЕРБ". Странни приказки от човек, който на няколко пъти плътно застава зад Бойко и компания. Във въздуха обаче витае напрежение и усещане за промяна. Марешки добре разбира това и напуска потъващия кораб на управляващата партия преди да е прекалено късно. Задават се предсрочни избори и той иска отново да се яви на тях, този път приписвайки си заслугите, че се е вслушал във волята на хората и е направил макар и нищожен опит да прокара мажоритарната система.

Едно единствено нещо  е категорично ясно: Нито Нинова, нито Марешки, нито Борисов, нито т.нар. патриоти, никой от сегашната прогнила система няма да успеят да влязат в парламент при следващите избори по новите правила. Те го знаят, ние го знаем. Това е страхът. Но най-голям е страхът от народа...! А той, народът се произнесе ясно и категорично във волята и желанието си за нови правила, нова система, нови лица. Произнесе се за ПРОМЯНА в България. Дълбока и всеобхватна промяна. И съвсем скоро предстои окончателното произнасяне на народа...