Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Двадесет и пет конте...
Двадесет и пет контейнера незаконно внесен боклук са открити на пристанище Варна-Запад

Двадесет и пет контейнера незаконно внесен боклук са открити на пристанище Варна-ЗападОбразувано е досъдебно производство във връзка с 25 контейнера на пристанище Варна - Запад, които са пристигнали на 9 октомври 2019 г. Производството е по текст в Наказателния кодекс, визиращ отговорност за нарушение на установения ред за пренасяне на отпадъци през граница, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна.

От обвинението уточняват, че на товара му е бил определен режим за временно складиране от 90 дни. Отпадъците са изпратени от италианската фирма „Дентиче пантелоне“ със седалище Авелино и са натоварени на  пристанище Салерно.

Товарът е адресиран до софийската фирма „Блацион“ ООД. От прокуратурата цитират данни от Търговския регистър, според който дейността на българската фирма е събиране, преработка и търговия с битови отпадъци. Предстои да бъде проверено разполага ли „Блацион“ ООД с лиценз за преработка на отпадъци и дали отпадъкът в контейнерите съответства на дадената лицензия, ако има такава. Управител на дружеството е Блаже Игнатовски, а съдружници в него  са двама италианци и „Юпитер секюрити“ ЕООД със седалище София.

Контейнерите са складирани на пристанище Варна – Запад и е трябвало след изтичане на 90-дневния срок за временно съхранение получателят им да посочи къде да бъдат доставени.

Според документите контейнерите е трябвало да съдържат пластмасови отпадъци и каучук, но при отваряне на два от контейнерите вчера и днес в присъствието на наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура – Варна, представители на Митница, ДАНС, ОД на МВР и РИОСВ, се оказва, че освен декларираното, има и текстилни, стъклени и дървени отпадъци. Проверяващите са установили също, че отпадъците не са във вакуумирани бали, каквито са законовите изисквания.

Разследването по този случай продължава.

Още през лятото в социалните мрежи се появи сигнал, че на пристанище Варна – Запад са засечени радиоактивни отпадъци от Италия, предназначени за изгаряне в завод в Девня. В сигнала се посочваше също, че товарът е с нарушена цялост и се разнася зловоние.

В отговор на запитване на Actualno.com от порта тогава казаха, че „в терминалите на "Пристанище Варна" ЕАД функционират радиационни сензори за нивосигнализиране, част от системата на ГД "Гранична полиция".
В посочения период не са получени сигнали за отчетени данни над нормите. При установяване на завишени радиационни нива, се следва строга аварийна процедура на ГДГП, включваща изолиране на товара на обособена площадка, където сетрифицирано предприятие го обработка, неутрализира и утилизира за сметка на получателя/изпращача“.

Отговор на запитването тогава имаше и от „Девня цимент“, както и от кмета на Девня.  

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com

 

 


120277