Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Двигател на руска ра...
Двигател на руска ракета отказа 2 минути след изстрелването, екипажът се приземи аварийно

Двигател на руска ракета отказа 2 минути след изстрелването, екипажът се приземи аварийноПроблем с ракета носител "Союз-ФГ" включи аварийните системи броени минути след изстрелването, но двамата души на борда са се приземили в Казахстан и са живи и в безопасност, съобщиха руски медии.

Агенциите "Интерфакс" и "Ройтерс" съобщиха, че всички на борда са живи и са осъществили контакт. Според ТАСС е изпратена мисия за издирването им минути след аварията, установила, че те нямат нужда от медицинска помощ за травмите си.

 

Според онлайн изданието РБК аварията е станала с втората степен, чиито двигатели са отказали. Подобна авария имаше и през 1975 г. Тогава двамата космонавти на борда също се приземиха успешно.

Екипажът на кораба се състоеше от двама души - руснака Алексей Овчинин и американеца Хик Хейг (третото място бе заемано от товарен контейнер).

Двигател на руска ракета отказа 2 минути след изстрелването, екипажът се приземи аварийно

 

На борда на "Союз МС-10", изстрелян от космодрума "Байконур" в Казахстан, те трябваше да стигнат до МКС. Едва 119 секунди след изстрелването в 11:40 ч. обаче се появи проблемът с двигателя, а съобщението за аварията дойде 7 минути по-късно.И телевизионният канал на американската космическа агенция НАСА съобщава, че екипажът е добре.


Изстрелването бе предавано на живо от руската агенция "Роскосмос", но излъчването е прекратено след аварията. На записа на телевизия RT аварията може да се види минута и десет секунди след началото, а впоследствие прякото предаване спира. Към момента обработена версия е достъпна в архива на "Роскосмос".

Агенция РИА "Новости" междувременно съобщи, че Русия е решила да спре всички изстрелвания на пилотирани кораби след случилото се със "Союз".

 

Източник:https://www.dnevnik.bg/

78472