Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Движение "ДНЕС" отда...
Движение

Движение "ДНЕС" отдавна настоява за промяна*: Смяната на часа - архаична, вредна и ненужна мярка (ВИДЕО)Необходима ни е поне седмица, за да се настроим към новото време, твърдят експерти


В събота срещу неделя връщаме стрелките на часовника с час назад. Според PR-а на Българската стопанска камара Ани Алашка подобна смяна е абсолютно необяснима и необоснована. 

"Два пъти годишно ни причиняват излишно въртене на стрелките и биологичния часовник. Ако е имало положителни ефекти от нея (бел. ред. - смяната на часа), то те са били преди 100 години. Струва ми се неясен енергийният ефект, по-скоро дори има ръст на потреблението на електроенергия. Тази мярка е много архаична и ненужна", настоя Алашка в "България сутрин".

 

ВИДЕО 

 

По думите ѝ пролетната смяна на часа е много неприятна за организама, тъй като съвпада с пролетната умора. Тя подчерта, че не сме поемали ангажимент към ЕК да си сменяме времето и нямаме задължение да правим това нещо.


"За тази смяна не вярвам някой да се сърди, защото ще спим повече", посочи на шега експертът по медицина на съня д-р Красимир Ранков. Той отбеляза, че това е промяна само с един час и има излишно драматизиране около нея. 

По негово мнение ни трябва около седмица, за да се настроим за новия час. През тази седмица той предлага да има повече физическа активност в ежедневието ни. Хубаво е да легнем малко по-изморени и да не правим следобедни дрямки.

"Най-много от това губят режимлиите. Хората, които са представители на свободни професии, за тях няма кой знае какво значение", каза още д-р Ранков в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Адаптационните седмици имат и икономически измерители - особено за хора, които са на поточни линии. Ако човек е недоспал и с неравновесна психика, това няма как да не се отрази на неговата производителност", заключи Ани Алашка.

 

Източник: https://www.bgonair.bg/

 

Вижте и други материали по темата:

Чиновниците папагалстват, вместо да мислят

„ДНЕС“ се бори за отмяна на лятното часово време

Меракът за власт у чиновника го кара да ламти и за контрол върху... ВРЕМЕТО

Анестезиолог от ВМА обясни последствията за здравето от преминаването към лятно часово време

"За" и "против" лятното часово време

Местенето на стрелките напред-назад: ефекти и вреди

"ДНЕС" поиска отмяна на лятното часово време

Здравето на българина = 60 стотинки годишно

 

 


40313