Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ДЪЛГИЯТ ИДВА...! ТЪР...
ДЪЛГИЯТ ИДВА...! ТЪРПЕНИЕТО НА СЛАВИ СКОРО ЩЕ СВЪРШИ. ОТСТОЯВАМЕ РЕФЕРЕНДУМА - СО КРОТЦЕ, СО БЛАГО И СО МАЛЦЕ КЮТЕК

ДЪЛГИЯТ ИДВА...! ТЪРПЕНИЕТО НА СЛАВИ СКОРО ЩЕ СВЪРШИ. ОТСТОЯВАМЕ РЕФЕРЕНДУМА - СО КРОТЦЕ, СО БЛАГО И СО МАЛЦЕ КЮТЕКПозиция на "ДНЕС"

Дълго време търпя Слави, много, много дълго – повече от една година. Но търпението му вече е на път да се изчерпи. Както неговото, така и това на близо 3 млн. българи.

В началото бяха подписите, събирани от доброволци, въпреки натиска и шантажите на властта, в студа, навън през зимата на 2015 г. в цяла България. Хора, които се борят за каузата – да се промени държавата, да се даде глас на народа, да се задейства пряката демокрация, да успее референдумът с 6 въпроса. Подписаха се близо 700 хил. българи. Вълната беше толкова голяма, че подписката надхвърли 1 млн... Народното допитване обаче никак не беше удобно нито за управляващи, нито за опозиция. След приятелската намеса на президента Плевнелиев и съдействието на Конституционния съд три от въпросите буквално бяха „изтрити“ – за електронното гласуване, за намаляването на броя на депутатите, за мажоритарния избор на началниците на районните управления в областните дирекции на вътрешното ведомство.

Спънки, медийно затъмнение, всевъзможни проверки, атаки, от страна на политическите партии... Слави не се отказа. Референдумът беше на ход и народът се произнесе на 6 ноември. Едва ли някой очакваше над 3,5 млн. души да излязат и да дадат своя глас в националното допитване. Огромен, нокаутиращ шамар за всички политически партии. Хората ясно показаха, че жадуват за промяна, че искат да участват във вземането на решения, че те вече са управляващите. Без договорки, без политически игри. 

Близо 3 млн. гласуваха с „ДА“ и на трите въпроса. Майсторите на манипулациите и фалшификациите – ГЕРБ не се отказаха и от саботирането на референдума. И освен, че за тях той не съществуваше, изведнъж странно се оказа, че не достигат 12 000 гласа, за да може решенията му да станат законни.

Слави обаче продължи, следвайки закона – со кротце, со благо. Обърна се към най-висшата институция – главния прокурор, с надлежно попълнени стотици жалби, както и сигнала за закупените 341 000 плика по-малко от отпечатаните бюлетини. Вече един месец управляващи и опозиция използват всички средства, за да хвърлят националното допитване в калта.

Така днес референдумът на народа е изправен пред ТРИ ГОЛЕМИ ВЪПРОСИТЕЛНИ.

На 21 ноември омбудсманът Мая Манолова внесе проектозакон за мажоритарни избори, отразяващ полета на народа. ВСИЧКИ СЕ ЧУДЯТ КАКВО ПРАВИ ПАРЛАМЕНТЪТ и защо не гласува резултатите от допитването. Решението на хората беше повече от ясно – избори по новите правила, субсидия 1 лев, задължително гласуване. Очевидно след 6 ноември депутатите и от ляво, и от дясно се обединиха с една, единствена цел - да замажат очите на обществото, да объркат хората, да свалят напрежението. Те заговориха само за мажоритарния вот, но удобно забравиха за другите два изключително важни въпроса. Така, когато в пленарна зала отново се гласува 11 лева субсидия, българите изригнаха. Защото това е недопустимо! Защото това е против нашата воля! Игрите продължиха с внасянето на предложението на Велизар Енчев за субсидия от 5 лева. Поредно популистко решение на залязващи политически мижитурки. Народът не е гласувал за това. От 3,5 млн. българи, дали своя вот на референдума, над 80% казаха „ДА“ на въпроса за 1 лев субсидия. Това е пряката демокрация, господа. Не вие решавате, а ние.

Сега депутатите се чудят какво да предприемат. Всяка парламентарна група лавира между – „подкрепям референдума“ и „не съвсем“. Те преценяват плюсовете и минусите, които може да им донесе една мажоритарна система. Ако тя бъде въведена, много от сега действащите партии ще останат извън Народното събрание. Ако ли не – по всяка вероятност ни чакат бурни протести в защита на народния глас.

Лицемерните лъжи на ГЕРБ лъснаха преди дни в изказването на Бойко Борисов, че референдумът е атака срещу държавността. В началото те удобно УЖ подкрепяха народния глас, ужасени от загубата на президентските избори.

БСП също рязко смени посоката – от поддръжници на референдума, 20 дни по-късно те се превърнаха в страхливи мишлета, грижещи се само за своето сиренце.

Парламентът се ослушва, депутатите се ослушват, а времето тече... Междувременно в пленарна зала се гледат абсурдни закони, решават се смешни въпроси... Единственото, което могат да направят депутатите е да лъжат народа с обещания чрез скучни дискусии, кръгли маси и безсмислени срещи. Напоследък се прокрадват все повече мнения, че е достатъчно парламентарните групи само да поемат ангажимент, че ще променят системата. Кога ще го направят е друг въпрос. След година, две, че и повече. Изглежда всички забравиха предупреждението на Тошко Йорданов от Шоуто на Слави - новите избори само с новите правила по мажоритарната система. Въпросът е, че народът иска своята промяна сега! С цялото това разтакаване изчезва чистата жажда, надежда и желание за нещо напълно ново, за което копнеят българите.

ВТОРИЯТ огромен въпрос е ще има ли правителство? За всички е ясно, че през последните седмици партиите играят безуспешно на „тука има, тука няма“. Редят кабинети, прехвърлят министри, договарят суми... Неслучайно лидерите на ГЕРБ непрекъснато менят позицията си. Те ту подкрепят новия хипотетичен кабинет, ту се отказват. И всичко това „в името на България“. И патриотите, и реформаторите драпат отчаяно за власт и са като малки изоставени кученца, които се умилкват около големите с надеждата, че пак ще намажат от сочната хапка, макар доста изпостела от кражби и золуми. БСП пък опиянени от победата на Радев вече мечтаят за следващите избори, които им обещават разгромяваща победа... Но, но, май и те, и всички забравят, че ако Дългият реши ще измете целия болклук...!

Всички се страхуват от референдума и решенията взети на него. Ако мажоритарната система се приеме до 22 януари, много от сега действащите партии ще изхвърчат от Народното събрание. Ако ли пък не – колко време ще издържат на натиска на народа. Няма ли тези разярени граждани да дойдат и да потрошат прозорците на удобните министерски кабинети. Каквото и да стане обаче, всичко ще се реши този месец. Развръзката ще стане ясна преди Коледа.

Главният прокурор Сотир Цацаров е ТРЕТАТА голяма въпросителна. След срещата си с него Слави заяви, че двамата са на еднакви позиции по много въпроси. За жалост обаче общественото доверие в обвинител номер 1 е ниско и малцина са тези, които очакват ефективен резултат. Като прокурор, очаквано той прехвърли горещия картоф с референдума в ръцете на Върховна административна прокуратура. Там сигналите на Слави могат да се точат по инстанциите с месеци, дори с години. Като се осланяме на българската съдебна система, едва ли може да се очаква положителен отговор на жалбите. Още повече, че вече на всички е ясно, че и съд, и прокуратура в България са под прякото ръководство и волята на управляващите. Разбира се, Цацаров не може да се изправи срещу българите. Ето защо той си направи чудесен ПР като ясно заяви, че подкрепя и трите въпроса от референдума и, че парламентът трябва да ги приеме. Кога? Никой не знае. А и защо Народното събрание изобщо да се съобразява с неговите разпореждания...

В картинката се нареждат и двамата президенти – Росен Плевнелиев и Румен Радев, които едва ли могат по някакъв начин да повлияят на ситуацията. Действащият държавен глава е изцяло обвързан с управляващата върхушка, а бъдещият изобщо не е фактор, от когото зависи каквото и да било.

Така бавно и постепенно времето тече и отиваме към Коледните и Новогодишни празници, когато всички сядат на трапезите, за които сме събирали последните си стотинки и сякаш забравят за проблемите. А и зимата все още не е започнала. Когато дойдат първите сметки за парно, нещата могат да изглеждат съвсем различно.

По цялото разтакаване личи, че шансът решенията на референдума да бъдат приети до 22 януари, срок определен от Слави Трифонов, са нищожни. Почти във всяко свое предаване Слави информира хората за развитието по референдума. От ден на ден става все по-ясно, че ГЕРБ, техните сателити от властта и т. нар. „опозиционна“ БСП нямат никакво, ама абсолютно никакво намерение да приведат в изпълнение заповедта на суверена, изразена мощно от милиони българи, подкрепили с ДА трите въпроса от референдума. Все по-ясно е, че политиците нехаят и се правят, че не чуват ултиматумите, които Слави Трифонов поставя във всяко свое предаване. Изводът е един – безочливата политическа класа перверзно си играе и спекулира с чувствата на българите и включително голямото търпение на Слави Трифонов...

За първи път обаче след дълго време на страх и мишкуване излезе българско социологическо проучване, че Трифонов може рязко да обърка и обърне политическия живот и да помете цялата сегашна политическа пасмина. А това плаши всички.

И така. Повече от месец след провеждането на референдума на 6 ноември властта по всякакъв начин залъгва хората и отмества във времето единственото и правилно решение: НЕЗАБАВНОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ ЧРЕЗ ПРОМЯНА В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО НА РЕШЕНИЕТО НА НАРОДА ОТ РЕФЕРЕНДУМА.

Единственият логичен изход от тази патова ситуация е протестът – яростен, бърз и категоричен. Само той може да накара българските политици да се вслушат в своя народ. Без компромиси, без забавяне. Сега! Ако не става со кротце, со благо... ще стане со малце кютек.

 

Виж и статиите по темата:

Конституционният съд „изтри” три от въпросите в референдума на Слави Трифонов

Трите „Да“ станаха просто задължителни за политиците!

Тошко Йорданов: Следващите избори трябва да са по новите правила

Проучване: Слави помита всички и всичко ако направи партия. ГЕРБ и БСП изравнени

Страхът от Слави се засилва. Партиите треперят от ужас > СОЦИОЛОГ: АКО СЛАВИ ТРИФОНОВ УЧАСТВА В ИЗБОРИ, РЕФОРМАТОРИТЕ ИЗПАДАТ ОТ ПАРЛАМЕНТА

Омбудсманът Мая Манолова внесе в НС законопроект за 100% мажоритарни избори19774